Bijeenkomst Een ervaring rijker uit lezingencyclus De patiënt centraal

Array

patient centraa;Op 9 december 2009 vindt in de Utrechtse Jaarbeurs een bijeenkomst uit de lezingencyclus ‘De patient centraal!!….en nu écht’ plaats. ‘Een ervaring rijker’ draait om ervaringen van patienten en zorgprofessionals. Op welke manier kunnen zorgprofessionals ervaringen van patienten en zorgprofessionals centraal stellen in het verbeteren van zorgprocessen? Hoe word je een ervaring rijker? Hoe kun je ervaringen gebruiken voor kwaliteitsverbetering?

Gastspreker Glenn Robert van King’s College in London vertelt op inspirerende wijze over behaalde resultaten met de innovatieve methode ‘experience-based co-design’. In deze methode werken patienten en zorgprofessionals samen aan het verbeteren van ervaringen in de zorg. Patienten kennen de zorginstelling en het traject dat zij daarin doorlopen namelijk als geen ander. Zij kunnen heel goed aangeven wat hun behoeften zijn, waar hiaten zitten, wat goed loopt en wat minder goed. Hun perspectief is aanvullend op de kennis en kunde van professionals. In de methode van Glenn Robert vertellen patienten en professionals elkaar hun ervaringen. Aan de hand hiervan benoemen patienten en medewerkers gezamenlijk concrete verbeteracties en voeren deze vervolgens gezamenlijk uit. Glenn Robert vertelt over deze methodiek en de bijzondere resultaten die hiermee zijn behaald in ziekenhuizen in Engeland en Australie.

Vertaalslag
Veel zorginstellingen inventariseren patientenervaringen, bijvoorbeeld aan de hand van vragenlijsten, spiegelgesprekken of focusgroepen. Het tweede deel van de bijeenkomst gaat in op de vertaalslag naar de Nederlandse praktijk en hoe men in de zorginstellingen de ervaringen van patienten kunt benutten in kwaliteitsverbetering.

Voor wie: Raden van bestuur, medisch specialisten, verpleegkundigen, zorgmanagers, kwaliteitsfunctionarissen, clientenraden en patientenorganisaties.
Tijd en plaats: woensdag 9 december 2009 van 12.30 – 17.00 uur in de Jaarbeurs te Utrecht.
Kosten: € 145,-. Clientenraden, patientenorganisaties en Zorgbelang-organisaties krijgen korting en betalen € 85,-.
Aanmelden: via www.cbo.nl onder ‘Agenda’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen