Groeiend aantal artsen gebruikt internet om met patiënt in contact te komen

Array

wieinmijnartsRuim 100 artsen presenteren zichzelf via wieismijnarts.nl
Nederlandse artsen gebruiken in toenemende mate het internet om zichzelf aan (potentiele) patienten te presenteren, voorlichting te geven over bepaalde ziektebeelden, of, om via beveiligd e-mailverkeer contact met de patient te onderhouden.Om dit mogelijk te maken is sinds vorig jaar het internetplatform www.wieismijnarts.nl actief. Een groeiend aantal artsen maakt ervan gebruik om met een eigen ‘profiel’ iets over zichzelf te vertellen, iets over zijn of haar vakgebied te schrijven, verwijzingen naar relevante sites te plaatsen, foto’s, filmpjes of animaties te uploaden en om een eigen weblog bijhouden. Patienten worden steeds mondiger en weten bovendien ook steeds beter de weg op het internet te vinden.
Zoekvragen naar bepaalde ziektes leveren bij Google gemakkelijk 10.000 hits op. Op wieismijnarts.nl adviseren artsen hun bezoekers op welke sites ze het best de, voor hun ziektebeeld, relevante en betrouwbare informatie kunnen vinden. Deze toepassing is een groot succes, gezien het sterk groeiend aantal bezoekers van het artsenplatform. Momenteel weten 3000 patienten per maand hun weg naar wieismijnarts.nl  te vinden.

Wieismijnarts.nl (Wima) heeft gekozen voor een zeer geleidelijke uitrol in de Nederlandse gezondheidszorg om het draagvlak onder de Nederlandse artsen zo groot mogelijk te maken. Het platform is nu circa een half jaar in de lucht zonder dat daar veel aandacht aan is gegeven. De reden is dat de afgelopen maanden met enkele ziekenhuizen, die mede aan de basis staan van het initiatief, is gewerkt om het platform, voor artsen én p! atie ;nten zo optimaal mogelijk in te richten. Deze maand gaat daarom wieismijnarts.nl ‘nieuwe stijl’ de lucht in.

Het spits is afgebeten door het Zaans Medisch Centrum in Zaandam, dat sinds vorig jaar met Wima werkt. Bijna alle medisch specialisten van het Zaans Medisch Centrum werken actief mee. Ook het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn zijn aangesloten. In totaal gaat het om circa honderd artsen. Daarnaast zijn er thans twintig artsen die, vooruitlopend op de verdere uitrol,  uit eigen initiatief meedoen met Wima en hun eigen profiel hebben. Zij komen uit tien verschillende ziekenhuizen en zorgorganisaties, zoals het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn en het St. Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam. Onder hen zijn  toonaangevende artsen, zoals Piet Burger, dermatoloog en voormalig vice voorzitter van de Orde Medisch Specialisten, Fedde Scheele, gynaecoloog en opleider van gynaecologen, Aart van Bochove, oncoloog en oprichter van Esperanz. Opvallend detail is dat bijvoorbeeld Cees Renckens uit het Westfriesgasthuis in Hoorn nog niet in de database staat.

Het beheer en de redactie van wieismijnarts.nl is in handen van Miatros, een adviesbureau voor online communicatie in de zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Groeiend aantal artsen gebruikt internet om met patiënt in contact te komen"

  1. L.S. ik heb kort geleden een artikel gelezen over “Efient”.
    (stofnaam”prasugrel”). Ik ben twee keer gedotterd en vraag mij af of dit een betere BETA-blokker is dan wat ik nu slik n.l.
    Diltiazem HCI Retard 300 mg.
    Gaarne Uw Commentaar,
    Bij voorbaat dank,
    J.Th. Le Grand.

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ J.Th.Le Grand

    Ik wil u voor een antwoord liever verwijzen naar uw eigen huisarts of apotheker. Zij hebben inzage in uw dossier en kunnen uw vraag hierdoor beter beantwoorden. Overigens is Prasugrel geen BETA-blokker.

Comments are closed.

Recente artikelen