Huisbezoeken helpen dementie herkennen

Array

DementieOp donderdag 8 oktober ontving wethouder Leo Bisschops het eerste exemplaar van het rapport ‘Vroegsignalering in de gemeente Best’. In dit rapport wordt beschreven hoe huisbezoeken kunnen helpen om ook dementie in een vroegtijdig stadium te signaleren.


Hoe werkt vroegsignalering?
Ouder worden heeft zijn positieve kanten, maar kan ook lichamelijke of geestelijke beperkingen met zich meebrengen. In Best gaan ouderenbezoekers persoonlijk in gesprek met ouderen om te horen over hun situatie als oudere in Best, maar ook om na te gaan of ze een wegwijzer kunnen zijn bij eventuele vragen op lichamelijk, geestelijk of financieel gebied of bij praktische vragen. Deze ouderenbezoekers kunnen aan de hand van vaste vragenlijsten en een index hun bevindingen vastleggen. Als de vastgelegde gegevens aanleiding zijn om vervolgstappen te ondernemen, bijvoorbeeld een onderzoek naar dementie, kunnen deze stappen snel worden gezet. Maar de vastgelegde informatie wordt alleen doorgegeven als de oudere in kwestie daar toestemming voor gegeven heeft.


Waarom wordt er ook naar dementie gekeken?

Het overgrote deel van de oorzaken van dementie is helaas niet te behandelen; sommige oorzaken zijn dat echter wel. Medicatie kan in het beginstadium van dementie soms helpen om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dat is belangrijk voor de patient en zijn of haar omgeving. Daarom is het belangrijk om iemand die verschijnselen van dementie heeft in een zo vroeg mogelijk stadium door een arts te laten onderzoeken.
Een vroege diagnose is ook belangrijk voor de patient en zijn of haar familie om zich te kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Patient en verzorger kunnen dan samen onder ogen zien wat staat te gebeuren, er kan tijdig informatie worden ingewonnen en allerlei praktische zaken kunnen worden geregeld (bijvoorbeeld het aanstellen van een zaakwaarnemer). In de praktijk blijkt dat allerlei vormen van hulp, zoals deelname aan gespreksgroepen of het bezoeken van dagopvang, het meeste effect hebben als mensen er tijdig gebruik van kunnen maken.


Hoe groot is het probleem?

Een schatting van de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie, een adviesorgaan van de provincie Noord-Brabant, komt in Best in 2010 uit op 291 personen met een matige of gevorderde vorm van dementie. Door de vergrijzing zullen in de toekomst veel meer mensen in Best geconfronteerd worden met dementie. In 2040 zijn dit al 759 personen. Bij deze aantallen moet 25% extra opgeteld worden om een schatting te krijgen van de totale groep, dus ook van mensen met een lichte vorm van dementie of mensen bij wie nog geen diagnose is gesteld.

Bron: Gemeente Best

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen