Ziekenhuizen innoveren graag

Array

robotEen robotpak voor verpleegkundigen die gekleed daarin een patient van honderd kilo kunnen tillen alsof die slechts tien kilo weegt. Een nieuwe manier op lage rugklachten te behandelen zonder dat een operatie nodig is. Een zorgpad om een hartinfarct vast te stellen binnen x uur in plaats van x plus y uur. Een gefuseerde huisartsenpost en SEH waarin huisartsen, ziekenhuis en specialisten  voor gezamenlijke rekening en kwaliteitsborging werken. Deze en nog veel meer voorbeelden van innovaties kreeg prof.dr. Guus Schrijvers aangereikt op 7 en 8 oktober van Raden van Bestuur van ziekenhuizen. Zij waren ingegaan op zijn uitnodiging om te komen praten over:
1. hun innovaties
2. de uitkomsten ervan
3. de bekostigingsproblematiek daarbij
4. de door hun gewenste oplossing van deze laatste problematiek.

In totaal ontving hij van dertig van de circa 100 ziekenhuizen een reactie op zijn uitnodiging. Van hen kreeg hij tientallen voorbeelden van innovaties aangereikt: sommige kostenbesparend, andere kosten en kwaliteitsverhogend en vele die op termijn kosten besparen en kwaliteit verhogen. Guus Schrijvers voerde de gesprekken tezamen met medische collega’s de oud Rvb leden dr. Henk van der Steeg en dr. Hans Schaaf  en de oud-medisch adviseur van grote zorgverzekeraars Menno Hemrika en Jan Taco te Gussinklo.

De gesprekken vonden plaats op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen die Schrijvers om een advies had gevraagd over de toekomstige bekostiging van innovaties. “Op dit moment loopt mijn hoofd om van alle goede suggesties in die twee drukke dagen. Ik weet nog niet wat het advies wordt. Wel weet ik dat mijn gesprekpartners graag innoveren. Het ontbreekt niet aan ondernemerschap. In november brengt de NVZ mijn advies naar buiten”. aldus Guus Schrijvers. Op vrijdag 29 januari presenteert hij het advies op het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden in Nederland, in Nederlands en internationaal onderzoek, in ziekenhuizen en bij overheidsinstanties. Want de afgelopen dagen worden zorgpaden vaak genoemd als veel belovende innovatie. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Ziekenhuizen innoveren graag"

  1. Als Fysiotherapeut/osteopaat werkend in de periferie heb ik in al die jaren weing gemerkt van de wil van ziekenhuizen om te innoveren. Misschien materieel innoveren wel maar niet in samenwerkingen met de periferie. Al 10 jaren zijn wij als praktijk bezig geweest om tot nauwere samenwerking te komen maar je komt niet eens werkelijk in gesprek. Ziekenhuis is een groot woord voor een conglomeraat van kleine zelfstandig werkende eilanden die een ieders zoveel mogelijk vis (geld) op zijn eilandje in veiligheid wil stellen.
    Wij houden met onze innovatieve rugkliniek, DorSano, op 20 november een inloopmiddag voor alle artsen en specialisten in Twente. Ik kan u nu al beloven dat we tussen 1% tot 3% respons zullen krijgen van artsen die informatie opvragen danwel fysiek die middag de kliniek komen bezichtigen.
    Om te weten wat DorSano doet kun je kijken op http://www.lage-rugpijn.nl

Comments are closed.

Recente artikelen