Vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen mogelijk in OOGbus

Array

oogbusNaar schatting 200.000 Nederlanders onnodig slechtziend
Tijdens World Sight Day (donderdag 8 oktober aanstaande) lanceert Het Oogziekenhuis Rotterdam vier Oogbussen http://www.oogbus.nl. Deze OOGbussen gaan in het zuiden van het land rijden en maken het mogelijk om oogaandoeningen vroegtijdig op te sporen. Slechtziendheid wordt door ouderen vaak als onvermijdelijk beschouwd, maar veelal voldoet een eenvoudige behandeling of het aanmeten van een bril al om het gezichtsvermogen te verbeteren. Omdat veel mensen de stap om naar een oogarts te gaan groot vinden, gaat de OOGbus op afspraak langs bij verzorgingshuizen om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. De OOGbussen worden mede mogelijk gemaakt door Zorgverzekeraar CZ en de Stichting Oogfonds, een landelijk werkende stichting gericht op de verbetering van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden in Nederland.

Wethouders gemeente Rotterdam testen hun ogen tijdens World Sight Day
De wethouders, Jantine Kriens (Welzijn en Volksgezondheid) en Hans Vervat (Economie, Verkeer en Vervoer) van de gemeente Rotterdam ondergaan op World Sight Day een oogonderzoek in de OOGbus <http://www.oogbus.nl> . De wethouders willen daarmee laten zien dat de gemeente Rotterdam de OOGbus ziet als een goed voorbeeld van de economische en innovatieve kracht van de Rotterdamse gezondheidszorg.

Gratis oogtest in OOGbus tijdens World Sight Day
Op 8 oktober, World Sight Day, om 10 uur lanceert Het Oogziekenhuis Rotterdam de nieuwe OOGbussen. De bussen gaan daarna naar diverse locaties in en om Rotterdam. Optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond voeren daar de gratis oogtesten uit. Tijdens World Sight Day worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. VISION 2020 is een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Rotterdam Zorgstad
Samen met Het Oogziekenhuis Rotterdam en de vele andere zorginstellingen in Rotterdam maakt de gemeente Rotterdam zich sterk voor een verdere stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. De zorg is een zeer belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie , op dit moment goed voor 17% van de totale werkgelegenheid in Rotterdam, in totaal 55.000 arbeidsplaatsen. Naar schatting ligt de bruto-omzet van de sector in Rotterdam van 2,5 miljard euro per jaar.

Waarom de OOGbus?

Naar schatting zijn ongeveer 220.000 tot 320.000 mensen in Nederland zijn slechtziend of blind. Bij 70% van deze mensen is dit te behandelen of te voorkomen.  De belangrijkste oorzaak van slechtziendheid is staar gevolgd door maculadegeneratie <http://www.oogziekenhuis.nl/folders.asp?gID=5257&amp;SoortFolder=17318&amp;FolderNr=17318> , glaucoom <http://www.oogziekenhuis.nl/algemeen.asp?gID=5449> en diabetische retinopathie .

Ervaring met de eerste OOGbus laat zien dat 31% van de clienten van de OOGbus doorverwezen wordt naar de de optiekwinkel voor een nieuwe bril (10%) of via de huisarts naar de oogarts (21%). De belangrijkste redenen voor verwijzing naar de oogarts zijn de (waarschijnlijkheids)diagnoses cataract, glaucoom, netvliesproblematiek, nastaar en ooglidproblematiek.

De OOGbus brengt oogzorg dichtbij
In oktober 2008 heeft Het Oogzorgnetwerk in samenwerking met zorgverzekeraar CZ de eerste OOGbus gelanceerd. De bussen zijn ingericht met moderne oogheelkundige apparatuur waarmee metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd door een optometrist. Na het onderzoek ontvangt de client indien noodzakelijk een verwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. De onderzoeken worden uitgevoerd door optometristen van ERGRA Low Vision. Vanwege het grote succes van de eerste OOGbus en mede dankzij fondsenwerving van het Oogfonds, worden op 8 oktober de vier nieuwe OOGbussen gelanceerd.

Bron:Philogirl

Rob

Recente artikelen