Oefen het ontruimingsplan!
ArrayVan 1 t/m 20 oktober zijn de Nationale Brandpreventieweken. Zoals op de site www.brandpreventieweek.nl wordt aangegeven is het belangrijk om naast een goed ontruimingsplan regelmatig ontruimingsoefeningen te houden in de praktijk. Uit onderzoek van de Nationale Brandwonden Stichting in samenwerking met de stichting Brandpreventieweek blijkt dat vluchtwegen vaak ontbreken of onvoldoende bekend zijn. Deze tekortkomingen komen pas naar voren wanneer het plan in de praktijk wordt uitgevoerd.
Collega-ziekenhuizen gingen u voor. Klik hieronder voor hun ontruiming:
– Ontruimingsoefening OK’s ziekenhuis Hengelo (14-02-2009)
– Oefening ontruiming OK Zaans ziekenhuis (13-12-2008)
– Brandoefening in ziekenhuis (13-03-2008)
Klik hier om een praktijkvoorbeeld van een ontruimingsplan te downloaden.
Klik hier om een praktijkvoorbeeld van een draaiboek te downloaden.
Om organisaties, waaronder zorgcentra, te ondersteunen bij het ontwikkelen van een ontruimingsplan heeft NEN in samenwerking met de experts uit het werkveld, richtlijnen opgesteld, waaronder de NTA 8112-reeks. In deze reeks is voor de meeste gebouwfuncties een leidraad opgesteld, zoals voor kantoorgebouwen en gezondheidszorggebouwen.
Sinds kort is er een Nederlands normontwerp verschenen waarmee een ontruimingsplan voor alle soorten gebouwen kan worden gemaakt. Deze NEN 8112 zal na officiele publicatie aan het einde van dit jaar de volledige NTA-reeks vervangen.
Op basis van een goed ontruimingsplan kan er in de praktijk worden geoefend met het daadwerkelijk ontruimen van gebouwen. Het gaat bij deze oefening niet om het nalopen van het plan, maar om het fysiek ontruimen van mensen uit het gebouw. Het oefenen van deze ontruimingen is waarschijnlijk voor zorgcentra minstens zo belangrijk als voor kantoorgebouwen, in verband met de beperkte mobiliteit van patienten.
Wanneer u meer informatie over het opstellen en oefenen van een ontruimingsplan wilt, kunt u contact opnemen met NEN-Arbeid, tel. 015 – 2690 357 of via [email protected]