Masterclass Gezondheidsrecht start 5 januari 2010

Array

wetU, lezer van deze site,  komt als hulpverlener of als manager, zowel in de somatisch gerichte gezondheidszorg als in de geestelijke gezondheidszorg, dagelijks in contact met patientenwetgeving zoals de WGBO en beroepenwetgeving zoals de wet BIG, met wet- en regelgeving rond de kwaliteit van zorg of met regels en rechtszaken over uw aansprakelijkheid als hulpverlener.

Sommige wetten zoals de Wet klachtrecht, de Kwaliteitswet en de Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen en de regels voor curatele en mentorschap  bent u in de praktijk wellicht reeds tegenkomen, afhankelijk van uw werkterrein.

Voor zover de actualiteit of nieuwe ontwikkelingen dat vereisen spelen de inleiders hierop in. Dat geldt in elk geval voor belangrijke wetsontwerpen zoals de Wet clientenrechten zorg (WCZ) die een vijftal wetten zal gaan vervangen of aanvullen; daarbij zal bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan de juridische aspecten van nieuwe zorgvormen als ketenzorg (wie is hoofdbehandelaar, wie eindverantwoordelijke). En ook zal er aandacht zijn voor de beoogde opvolgers van de Wet BOPZ, de wetsontwerpen van de Wet verplichte GGZ en van de Wet zorg en dwang psychogeriatrische patienten en verstandelijk gehandicapten.

Wilt u uw juridische kennis bijspijkeren? Heeft u een juridische blinde vlek als zorgprofessional? Klik dan hier en schrijf u in.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen