De kastanjes van de minister
ArrayPrinsjesdag is weer achter de rug. De plannen en beleidsvoornemens van het kabinet in het algemeen en dus ook die van minister Klink zijn inmiddels bekend geworden. Zoals te verwachten was zal in de gezondheidszorg de broekriem een aantal gaatjes strakker moeten.
Een van de maatregelen waarmee de minister bezuinigingen denkt te kunnen realiseren is bezuinigen op de kosten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. De minister is er van overtuigd dat een belangrijk deel van de bezoeken aan de spoedeisende hulp overbodig is. Mensen zouden met hun klachten eigenlijk naar hun huisarts moeten gaan en niet op eigen initiatief naar een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis moeten lopen. De medewerkers op de spoedeisende hulp moeten dus mensen die met een acute hulpvraag voor het loket staan gaan vertellen dat ze niet geholpen zullen worden en dat ze met hun klachten naar de huisarts moeten. Dat dit veel agressie zal oproepen lijkt me onvermijdbaar en ik zie alweer een duur project om dit tegen te gaan opdoemen.
Nu is die gedachte van de minister niet nieuw. Eerder dit jaar kwam hij al met het plan om mensen die onnodig naar een spoedeisende hulp gaan een rekening van vijftien euro te sturen. Dit voorstel kreeg toen terecht veel kritiek.. Nu mogen de ziekenhuizen de kastanjes voor de minister uit het vuur halen. In het voorstel van de minister krijgen de ziekenhuizen gewoon geen vergoeding meer voor spoedeisende hulp die ook door een huisarts had kunnen worden gegeven. Op deze manier denkt de minister vele honderden miljoenen euro’s te besparen.
De minister ziet graag dat anderen zijn eigen bezuinigingen realiseren. Zo heeft hij beloofd de huisartsen in de komende bezuinigingen te ontzien, maar in ruil daarvoor moeten zij wel hun een voorschrijfgedrag rond medicijnen gaan aanpassen. De 60 miljoen die de minister op de huisartsenzorg wil gaan bezuinigen kunnen zij terugverdienen door dure cholesterolverlagers en maagzuurremmers zoveel mogelijk uit hun praktijk te weren door patienten goedkopere medicijnen voor te schrijven (zogeheten generieke medicijnen).
Het is bijzonder dat de minister zich bemoeit met de autonomie van (huis)artsen. Hij zou moeten weten dat zij dié middelen moeten kunnen voorschrijven waarvan zij vinden dat die in het belang van de patient zijn.
In de Volkskrant van woensdag 23 september zegt de minister dat hij niet wegloopt voor harde ingrepen in de zorg. Hij zit vol plannen. De plannen die de minister tot nu heeft uitgerold doen het ergste vrezen. Veel plannen zijn niet haalbaar gebleken en hebben vaak niet tot een kostenverlaging maar tot een kostenstijging van de gezondheidszorg geleid.
Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis
Bron: Binnenlands Bestuur