Cardiologen delen kennis met ruim 10000 hartspecialisten op internationaal congres

Array

catharina-ziekenhuis1Live vanuit het Cathrien
Ruim 10000 cardiologen en hartchirurgen uit de hele wereld keken op donderdag 24 september ‘live’ mee hoe twee patienten een cardiologische ingreep in het Catharina-ziekenhuis ondergingen. Eén patient kreeg via de slagader onder het sleutelbeen een nieuwe aortaklep. De andere patient onderging de vernieuwde dotterbehandeling waarvan de onderzoeksresultaten eerder dit jaar werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Camera’s maakten beelden van beide ingrepen die per satelliet live werden doorgezonden naar een internationaal congres in San Francisco.

Op het jaarlijkse internationale congres TCT (Transcatheter Cardiology Therapeutics) in San Francisco wordt door enkele vooraanstaande hartcentra in de wereld expertise gedeeld over de meest bijzondere behandeltechnieken en de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van de interventiecardiologie. Ook cardiologen van het Catharina-ziekenhuis zijn gevraagd om een bijdrage te leveren.

Verdubbeling van toepassing verfijnde dottertechniek
Dankzij een vernieuwde dottertechniek kunnen cardiologen nauwkeurig in kaart brengen of de bloedstroom naar de hartspier wordt gehinderd door een vernauwing van de kransslagader. Op deze manier wordt een stent (metalen buisje dat in de kransslagader wordt ingebracht om vernauwingen te verhelpen) alleen geplaatst wanneer dat echt noodzakelijk is. Hierdoor kunnen wereldwijd ruim 15000 mensenlevens worden gespaard. Prof. Dr. Pijls, cardioloog: ”De techniek van het dotteren blijft hetzelfde. We gaan alleen verfijnder te werk. Het succes van deze verfijnde techniek is door ons onderzoek wetenschappelijk aangetoond en het aantal procedures met deze methode is sindsdien verdubbeld. Voor iedere cardioloog is de aanpassing makkelijk te leren en het live tonen van deze ingreep op het congres helpt om het wereldwijd op nog grotere schaal toe te passen.”

Laatste en enige kans voor zieke hartpatienten

Ernstig vernauwde aortakleppen moeten worden vervangen. Wanneer dit niet gebeurt, is het risico op plotse hartdood groot. In sommige gevallen is het vervangen van een aortaklep via een open hartoperatie echter niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld doordat de aorta ernstig verkalkt is. Voor deze groep patienten is het percutaan (van buitenaf via een katheter) vervangen van de aortaklep dan de enige en laatste mogelijkheid. Bij deze nieuwe methode wordt in de lies of onder het sleutelbeen een slagader aangeprikt. De nieuwe aortaklep wordt in opgevouwen toestand via een katheter in de slagader naar de plaats van de oude aortaklep geleid. De oude klep is eerder tijdens dezelfde ingreep door middel van een katheter waarop een ballon is gemonteerd weggeduwd. De nieuwe klep ontvouwt zich op de locatie waar de oude aortaklep zat en functioneert meteen. Het Catharina-ziekenhuis introduceerde deze nieuwe techniek ruim een jaar geleden en is met inmiddels zo’n 80 ingrepen op jaarbasis in Europa één van de hartcentra met de meeste ervaring hiermee. Dr. Cees Joost Botman deelde via een live-verbinding met San Francisco deze ervaring met zijn collega-cardiologen uit de hele wereld. Hij werd geassisteerd door dr. Marc van Sambeek, vaatchirurg.

Naast het Catharina-ziekenhuis waren er ook ‘live-cases’ van toonaangevende hartcentra uit onder andere Amerika, Londen, Parijs, Milaan en Seoel.

Recente artikelen