Campagne ‘Respijtzorg…voor belastingverlaging’ attendeert mantelzorger op respijtzorg

Array

mantelzorgUit landelijke cijfers blijkt dat 17% van de mantelzorgers zich zelfs ernstig belast voelt, 28% van hen het combineren van taken problematisch vindt en 22% het voortdurend plichtsgevoel als enigszins belastend ervaart. Eénderde van de mantelzorgers blijkt er helemaal alleen voor te staan. Velen hebben niemand met wie ze de zorglast kunnen delen of durven geen hulp te vragen. Soms houdt ook de hulpbehoevende de hulp tegen, omdat deze geen vreemden in huis wil. De hoge kosten en het ontbreken van het gewenste aanbod zijn belemmeringen om vervangende zorg in te schakelen. Daarnaast speelt de beperkte informatievoorziening over het aanbod en onbekendheid met het begrip respijtzorg een rol. Onderzoek in 81 gemeenten bracht onlangs aan het licht dat 40% van de mantelzorgers die zorgen voor iemand die een aanvraag doet in het kader van de Wmo niet weet of er respijtzorg is.

‘Respijtzorg…voor belastingverlaging’ , is één van de slogans waarmee Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek en de gemeente Hilversum de komende tijd aandacht vragen voor nut en noodzaak van respijtzorg. Mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen (‘mantelzorgers’) kunnen dankzij deze zorg even helemaal vrijaf te nemen.

Respijtzorg kan worden aangeboden in de vorm van thuishulp, maar ook in de vorm van opvang voor de zorgvrager op een andere locatie. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen respijtzorg geven. Vrijwillige thuishulp, oppas of bezoekservice, logeerhuizen, activiteiten centrum en zorgboerderijen zijn voorbeelden van respijtzorgvoorzieningen. Respijtzorg verlicht de belasting van mantelzorgers, zodat zij de zorg op een prettige en gezonde manier kunnen voortzetten en de zorgvrager langer thuis kan blijven wonen. Respijtzorg vermindert de onderlinge afhankelijkheid en biedt zowel mantelzorgers als verzorgden de mogelijkheid voor nieuwe contacten en activiteiten.

De gemeente Hilversum ziet het als haar taak mantelzorgers op het belang van respijtzorg te wijzen en drempels om deze zorg gebruikt te maken te slechten. Verwijzende instanties als huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties zullen worden voorzien van achtergrondinformatie om belanghebbenden te stimuleren van respijtzorg gebruik te maken. De campagne maakt deel uit van het project “Respijtzorg in Hilversum”, dat in opdracht van de gemeente Hilversum wordt uitgevoerd door Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek, onderdeel van Versa Welzijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen