UZ Leuven ontwikkelt nieuwe behandeling voor het bestrijden van levercysten

Array

ku-leuvenDoor de nieuwe behandelingsmethode kunnen patienten met veel cysten in hun lever voor het eerst geholpen worden zonder operatie. Wetenschappers constateerden dat wanneer patienten gedurende zes maanden met een synthetisch maagdarmhormoon (lanreotide) worden behandeld, de fors opgezwollen lever met bijna vijf procent krimpt. De resultaten van het onderzoek worden in september gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Gastroenterology’.

In totaal kunnen naar schatting een duizendtal patienten, van wie normaal driekwart in de loop van hun ziekte geopereerd wordt, met deze nieuwe medicamenteuze biotechaanpak geholpen worden.Zeker vijf procent van de Belgen heeft een of twee cysten (met vocht gevulde holtes) in hun lever. Er zijn ook patienten met meerdere cysten in de lever (polycysteuze lever). Door deze cysten kan de omvang van de lever vier- tot zesmaal toenemen. Tot voor kort waren artsen voor de behandeling van polycysteuze levers aangewezen op operaties. Niet iedereen komt echter voor deze chirurgische ingreep in aanmerking en verder is deze aanpak niet altijd succesvol en is er een risico op complicaties. Slechts een enkele keer komen deze patienten in aanmerking voor een schaarse levertransplantatie.

Experimenteel onderzoek op dieren suggereerde dat de toediening van het synthetisch maagdarmhormoon (lanreotide) resulteert in aanzienlijk kleinere levercysten. Dit stimuleerde de onderzoekers van UZ Leuven en het UMC St. Radboud in Nijmegen om in 2007 een groot onderzoek voor 54 patienten op te zetten. De grootte van de lever van alle patienten werd bepaald met een computerscan van de lever. Met een gemiddelde van 4,6 liter was deze zeker driemaal te groot. Zevenentwintig patienten kregen elke maand een injectie met lanreotide. De resultaten werden vergeleken met 27 placebopatienten. Na zes maanden bleek dat met lanreotide de lever met 2,9 procent in volume afnam, terwijl die met placebo met 1,6 procent groeide, een verschil van 342 ml. Lanreotide bleek ook het best te werken bij patienten met de grootste levers.

Bron: KU Leuven


Recente artikelen