Vereniging voor Poliklinische Farmacie opgericht

Array

nvpfDe poliklinische apotheek heeft nu haar eigen vereniging: de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF). De NVPF is een vereniging voor apothekers (zowel ziekenhuisapothekers als openbaar apothekers) die werkzaam zijn in een poliklinische apotheek.Poliklinische apotheken zijn een trend. In veel ziekenhuizen verschijnen apotheken die medicijnen verstrekken voor patienten die op polibezoek zijn geweest, of die na ontslag uit het ziekenhuis met het ontslagrecept naar de apotheek in het ziekenhuis gaan.

De vereniging gaat zich met zaken bezighouden op gebied van verbeteren van farmaceutische patientenzorg, het delen van kennis van bedrijfsvoering en het gezamenlijk oppakken van zaken als opleiding, ICT en kwaliteitsnormering.

Momenteel heeft de vereniging 22 deelnemende poliklinische apotheken, naar verwachting loopt dit aantal nog op tot ongeveer 30 poliklinische apotheken.

In ziekenhuizen zijn de laatste jaren veel apotheken gevestigd, deze apotheken verzorgen vooral de farmaceutische zorg aan patienten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis of een bezoek hebben gebracht aan de polikliniek. In de meeste gevallen is hierbij sprake van het verstrekken van specialistische farmaceutische hulp. De apotheken in of bij het ziekenhuis worden poliklinische of transmurale apotheken genoemd. De farmaceutische zorg die door deze apotheken geleverd wordt, word poliklinische farmacie genoemd. Poliklinische farmacie heeft kenmerken van zowel de klinische (ziekenhuis) farmacie als van de openbare farmacie, waarbij het belangrijk is dat er een nauwe samenwerking is met alle specialismen in het ziekenhuis en in het bijzonder de klinische farmacie om te komen tot geïntegreerde farmaceutische zorg.

Binnen de poliklinische farmacie delen ziekenhuisapothekers en openbare apothekers hun specialisatie en werken zij nauw samen om de specialistische farmaceutische zorg rondom de patient vorm te geven. Omdat er sprake is van een apart specialisme binnen de farmacie, met eigen vragen, kenmerken, belangen en uitdagingen is de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF) opgericht.

De NVPF heeft als doelstelling poliklinische apothekers te ondersteunen in hun streven de specialistische farmaceutische zorg vorm te geven, de kwaliteit van specialistische zorg continu te verbeteren en aantoonbaar te maken. Uitgangspunt hierbij is dat de patient recht heeft op toegesneden specialistisch farmaceutische zorg. De NVPF benadrukt het belang van contact met de patient, de medisch specialist, de klinische farmacie en de eerstelijns zorgverlener om samen te komen tot een optimale en doelmatige farmacotherapeutische behandeling.

Binnen de NVPF zullen poliklinisch apothekers hun kennis delen en samen werken aan de verdere ontwikkeling en implementatie van specialistische ketenzorg zoals de zorg rondom de patient met kanker, nierziekten (dialyse) of reuma. In samenwerking met de specialismen binnen het ziekenhuis worden zorgpaden ontwikkeld. Met deze ketenzorg komt een integrale benadering van ziekte-management binnen handbereik.

De NVPF is een vereniging voor apothekers (zowel ziekenhuisapothekers als openbaar apothekers) die werkzaam zijn in een poliklinische apotheek.

Bron: NVPF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen