Wat te doen met 100 miljoen?

Array

kasplantje-smallTijdens de bijeenkomst van het Zorginnovatieplatform (ZIP) op 24 juni jongstleden kondigde minister Klink aan 100 miljoen uit te trekken voor innovatie in de zorg tot en met 2012. Op een totaalbegroting van 58 miljard (2009) geeft VWS, verdeeld over drie en een half jaar, daarmee slechts een half promille uit aan innovatie. Dat lijkt wat weinig.

(Just to put things in perspective: een dag eerder maakte minister Bos bekend dat de staatsschuld eind 2010 met datzelfde bedrag per dag gaat oplopen.)

Damocles
Maar het is een begin. Innovatie is hard nodig om de zorg betaalbaar te houden. Om te kunnen voldoen aan de steeds grotere zorgvraag als gevolg van demografische en epidemiologische ontwikkelingen. Dit zijn de usual suspects, die als zwaarden van Damocles boven onze verzorgingstaat hangen: vergrijzing, ontgroening en welvaartsziekten. Maar zorginnovatie is vooral ook bitterhard nodig om te voldoen aan de veranderende eisen en wensen van patienten en zorgconsumenten. De zorguitgaven stijgen namelijk veel harder dan we op basis van demografie of epidemiologie mogen verwachten. Kritische zorgconsumenten zorgen voor een steeds meer heterogene zorgvraag, waarbij steeds hogere eisen worden gesteld aan de communicatie met en tussen zorgprofessionals. Zie de stormachtige opkomst van het Health 2.0 gedachtegoed.

Daarom wordt eHealth wel bestempeld als een belangrijke sleutel tot houdbare zorg. Niet voor niets dus dat eHealth een belangrijke speerpunt is van het ZIP. Op 24 juni werd tevens door zes marktpartijen (Menzis, Achmea, TNO, Philips, KPN en Rabobank) het open platform e-Health aangekondigd. Zij willen de toepassing van eHealth naar een hoger plan tillen. Goed te constateren dat deze belangrijke marktpartijen nu eindelijk de handen ineenslaan voor eHealth.

Marktmaken
Er zijn genoeg instanties in Nederland die zich bezighouden met het bewaken van de regels. Regels die, zachtjes gezegd, niet altijd bijdragen aan een gezond zorginnovatieklimaat. Een instituut als de NZa timmert stevig aan de weg als het gaat om het bewaken van de zorgmarkt. Maar het maken van markten voor innovatieve, soms disruptieve toepassingen, zoals eHealth, komt onvoldoende van de grond. Hopelijk draagt het initiatief van deze zes marktpartijen, en de aanzuigende werking hiervan, bij aan het maken van een gezonde, dynamische en open eHealth markt in Nederland.

Initiatiefnemer Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, is ambitieus: “Het zou mooi zijn als we erin slagen om er mede voor te zorgen dat in 2015 vijftien procent van de chronisch zieken gebruik maken van telezorg.”
Precompetitieve samenwerking, van met name zorgverzekeraars, is absolute noodzaak om eHealth structureel van de grond te krijgen. Zij hebben, als zorginkopers namens de patient, een gezamenlijk belang om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Met de aankondiging van het open platform e-Health krijgt een belangrijk agendapunt van de NVEH zijn beslag. De NVEH is in overleg met het open e-Health Platform om verdere samenwerking vorm te geven.

Daarnaast timmert de NVEH stevig aan de weg om eHealth ondernemerschap in Nederland te boosten. Samen met Syntens wordt er gewerkt aan de eHealthwijzer en aan de opschaling van een aantal veelbelovende eHealth initiatieven. Hier wordt samenwerking gezocht met Zorginnovatiewijzer van NZa, ZonMw en CVZ.

Dus wat te doen met 100 miljoen?
Investeren in een aantrekkelijk zorginnovatieklimaat waarin chronische innovatie floreert. Waarin patienten, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en ondernemers worden uitgedaagd en gestimuleerd om te innoveren. Dit betekent investeren in een gezonde voedingsbodem, innovatieve kiemkracht en groeiprikkels. Zodat de vele kasplantjes succesvol in het, soms weerbarstige, zorgveld kunnen worden uitgezet. eHealth pilots, proeven en projecten zijn er immers genoeg. Nu alleen nog zorgen dat er structureel wordt opgeschaald. Dus: investeren in een gezond eHealth ecosysteem, waarin bewezen eHealth toepassingen snel kunnen uitgroeien, waarin adaptatie wordt gestimuleerd en waarin substitutie daadwerkelijk wordt bevorderd.

pim-ketelaar-zwartwitPim Ketelaar

Voorzitter NVEH

Directeur Telecom4care

http://pimketelaar.blogspot.com/

Recente artikelen