Zonnefactor, smeren, ook als de zon achter de wolken schijnt

Array

42-15588161Je hoort en leest het overal. Gebruik iedere dag een zonnefactor, ongeacht het zonnig of bewolkt is. Kies voor een product met tenminste SPF 15 om de UVB en UVA stralen te blokken. Deze stralen tasten het collageen in de diepere lagen van de huid aan, waardoor rimpels en een slappe huid ontstaan. Smeren dus, ook als de zon achter de wolken schijnt.  Hoe hoger de SPF, des te beter Al is zonlicht lange tijd als ‘vijand’ van je huid gezien, het idee om de zon dan maar totaal te vermijden of eeuwig in de zonnebeschermingsfactor 30 te zitten, is aan herziening toe. Voor zon blijkt hetzelfde te gelden als voor dat vuil waarover momenteel zoveel ophef is: je moet een beetje blootgesteld worden aan schadelijke invloeden om je lichaamsfuncties actief te houden.

Net zoals de nieuwste research erop wijst dat een totaal ontbreken van vuil en bacterien een huid allergisch en overgevoelig kan maken, kan een al te heftig gebruik van sunblocks ertoe leiden dat je huid helemaal geen straaltje zon meer kan verdragen. Daarmee is een groot mysterie opgelost: ogenschijnliijk bleke mensen met iets dat erg lijkt op zonneallergie. De remedie: langzaam minderen met de SPF’s tot bijvoorbeeld een factor 20 en voorzichtig meerderen met de zon tot je aan een redelijke blootstelling gekomen bent, en de sunblocks bewaren voor de momenten dat je huid je vertelt dat het wel even genoeg is, of je extreem aan zon blootgesteld wordt door een dag lang zeilen in je bikini, en dergelijke. Je huid is de barometer waaraan je het te volgen ‘huidbeleid’ kunt afmeten: een lichtbruin tintje is prima, rood worden of diepbruin daarentegen is schadelijk.

Een en een = twee
Stel, je kiest een zonnebrandcrème factor 15. Een uurtje later smeer je er factor 10 overheen. Voilá, factor 25! Helaas. Zonnebrandkennis is geen hogere wiskunde. De bescherming van je huid staat gelijk aan de hoogste factor die je erop smeert. 15 dus in dit geval.

Een zonnecrème moet inwerken voor je de zon ingaat. Smeer zekerheidshalve het eerste laagje op je huid een halfuurtje voor je de zon in wilt. En blijf lekker ‘stapelen,’ lang voor je huid tekenen van overmatige blootstelling geeft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen