Stresshormonen langdurig te volgen met nieuwe monstername technieken
ArrayRijksuniversiteit Groningen
Slow microfiltration or slow microdialysis to versatile biomonitoring
Promotie: D. Huinink, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Slow microfiltration or slow microdialysis to versatile biomonitoring
Promotor(s): prof.dr. J. Korf
Faculteit: Medische Wetenschappen
Stresshormonen langdurig te volgen met nieuwe monstername technieken
De concentraties van geneesmiddelen, stofwisselingsproducten of hormonen in het lichaam veranderen gedurende de dag. Dergelijke fluctuaties zeggen iets over hoe lang en wanneer een hormoon of geneesmiddel werkt. Vooralsnog is het lastig om fluctuaties precies in kaart te brengen, omdat het belastend is om vaak (bloed)monsters te nemen. De stress die dit veroorzaakt, kan de meetresultaten verstoren. Bovendien moet de patient er steeds opnieuw voor naar het ziekenhuis.
Promvenda Kirsten Huinink onderzocht twee nieuwe methodes om monsters te nemen: microfiltratie en microdialyse. Microfiltratie is een methode waarbij vloeistof aan het lichaam wordt onttrokken; bij microdialyse wordt geen vloeistof onttrokken, maar vindt analyse plaats in een buisje dat in het lichaam wordt geplaatst. In haar onderzoek brengt Huinink de voor- en nadelen van de beide methoden in kaart.
Met behulp van de onderzochte methode van microfiltratie kon het stresshormoon cortisol over een periode van zeven uur gemonitored worden in vrij bewegende individuen, zo toont Huinink aan. Ook laat Huinink zien dat het microfiltratie collectie systeem bij allerlei verschillende soort stoffen kan worden toegepast (klein en groot, hydrofiel en hydrofoob) en dat met de techniek nader inzicht kan worden verkregen in onder meer afweerreacties, ontstekingsprocessen en wondheling. Maar ook kan de techniek worden toegepast in de zoektocht naar biomarkers en therapeutische aanknopingspunten in kankertherapie.
Kirsten Huinink (Meppel, 1976) studeerde biomedische wetenschappen te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biologische psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd gefinancierd door Technologiestichting STW. Huinink werkt thans als general manager bij Brainlink B.V. te Groningen.