Huisarts voor meeste mensen dichtbij huis

Array

dokterstas huisarts tasVoor de meeste mensen is de huisartsenpraktijk dichtbij. De afstand over de weg naar een huisartsenpost is groter. Dat geldt vooral voor inwoners van landelijke gebieden. Ook de keus aan huisartsen dichtbij huis is in landelijke gebieden veel minder dan in de grote steden.

Drie kwart heeft huisarts binnen 1 kilometer
Overdag is een huisarts vaak vlakbij gevonden. Op 1 januari 2007 kon drie kwart van de bevolking terecht bij een huisarts binnen een afstand van 1 kilometer. Voor nagenoeg iedereen is er een huisarts te vinden binnen 5 kilometer van het woonadres.

Huisartsenpost gemiddeld op 6 kilometer afstand
Wie ’s avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed een huisarts nodig heeft, is aangewezen op een huisartsenpost. In het begin van 2007 waren er 132 huisartsenposten in gebruik. Deze posten lagen gemiddeld op een afstand van bijna 6 kilometer van een woonadres. Voor ruim 100 duizend mensen in vooral de landelijke delen van Friesland, Overijssel en Zeeland is deze hulp echter meer dan 20 kilometer van hun woonadres verwijderd.

Voor 142 duizend inwoners (0,9 procent) is zowel de dichtstbijzijnde huisarts als de dichtstbijzijnde huisartsenpost nog altijd meer dan 5 kilometer ver weg.

In grote steden veel keus uit huisartsen dichtbij
Dicht bij hun woonadres hebben inwoners in de grote steden de grootste keuze tussen huisartsen. Zo zijn er in Amsterdam en Den Haag gemiddeld meer dan 37 huisartspraktijken te vinden binnen een afstand van 3 kilometer. In Rotterdam zijn dat gemiddeld 23 praktijken en ook in Utrecht zijn dat er nog meer dan 16. Ook in de omgeving van de Veluwe zijn veel huisartspraktijken te vinden binnen afstand van 3 kilometer van een woonadres.

In landelijke gebieden weinig keus aan huisartsen dichtbij
In het Groene Hart en ook in veel gemeenten van Zeeland zijn er daarentegen gemiddeld minder dan 2 huisartspraktijken binnen een afstand van 3 kilometer in de omgeving van de inwoners te vinden. Dat geldt ook voor veel plattelandsgemeenten in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Brabant en de Kop van Noord Holland.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen