Minder “verkeerde bed”-patiënten in ziekenhuis Gelderse Vallei

Array

gelderse-valleiIn  2008 ontsloeg het Gelderse Vallei ziekenhuis te Ede 5016 patienten (negentien per werkdag) naar verpleeghuis, verzorgingshuis en thuiszorg. Dat was veertien procent meer dan de 4410 in het jaar 2007. Hierdoor kon het aantal “verkeerde bed”-patienten aldaar aanzienlijk dalen. Hun gemiddelde ligduur nam af van 31 dagen in 2007 naar zestien dagen in 2009.

Deze daling was mogelijk dankzij goede contacten met 31 (!) thuiszorgorganisaties en tal van transmurale projecten en thuiszorgpaden voor patienten met heup- en knie-operaties, CVA, psychogeriatrisch ziektebeelden en behoefte aan thuisdialyse.

Al deze gegevens kwamen naar voren tijdens een werkconferentie van directeuren van verpleeghuizen en het ziekenhuis op dinsdag 12 mei. Prof.dr. Guus Schrijvers trad daar op als inleider en deed suggesties voor toekomstige verdere samenwerking. Hij complimenteerde de regio met de bereikte prachtige resultaten. Hij pleitte ervoor om niet alleen te focussen op samenwerking bij ontslagzorg. Vóór opname en na ontslag kunnen medisch specialisten als internisten, cardiologen en longartsen ook een grote rol betekenen in de ketenzorg aan chronische zieken.

Hiervoor bieden de Keten DBC’s die eraan komen mogelijkheden. De heer Schrijvers heeft de verwachting uitgesproken dat een nieuwe financiele regeling voor post-ontslagzorg per 1 januari 2010 niet gereed is en dat voorlopig de oude wel zal blijven bestaan. Het Ministerie van VWS –zo is zijn indruk- heeft het namelijk te druk met andere kwesties zoals een betere bekostiging van spoedzorg, de huisartsenbekostiging en de genoemde spoedzorg DBC’s.

Ook heeft hij gezegd dat ihij zich niet kan voorstellen dat de bekostiging van ontslagzorg uit de AWBZ weer wordt teruggedraaid zoals begin 2009 het geval was. Dat leidt dan weer tot stijging van het aantal verkeerde bedden. Dat moet niemand willen. Tot zover dit bericht.

In de Masterclass Clinical leadership voor medisch specialisten wordt uitvoerig ingegaan  op de ontwikkeling van klinische zorgpaden naar, binnen en vanuit het ziekenhuis. Dan komen onderwerpen aan de orde als het ontwerpen van multidisciplinaire standaarden, taakherschikking, bekostiging en samenwerking met andere specialisten, verpleeghuisartsen en huisartsen.

Bent u specialist en wilt u toekomstgericht leiding geven aan verpleegkundigen en assistenten? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan. Kent u een medisch specialist die belangstelling heeft voor de organisatie van de patientenzorg en van het ziekenhuis als geheel? Stuur hem of haar dan dit bericht toe.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen