GGZ Noord-Holland breidt autismehulpverlening uit met zes klinische behandelplekken

Array

autismeHet centrum autisme, onderdeel van GGZ Noord-Holland-Noord, breidt de klinische behandelcapaciteit voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) uit met zes bedden. De klinische woonwerkvoorziening is er voor (jong)volwassen met een normale of hoge intelligentie en een ASS en is gevestigd in Heiloo. Het biedt een verblijfsplek waarin wonen, werken en vrijtijdsbesteding gecombineerd worden met intensieve verzorging en begeleiding.

De afdeling biedt 24-uurs begeleiding in een stabiele, gestructureerde omgeving. De duur van de opname verschilt per persoon en kan varieren van intensieve behandeling tot een permanente woonplek. De mensen die er wonen zijn (nog) niet in staat om zich zelfstandig maatschappelijk staande te houden op het gebied van wonen, dagbesteding, werk en/of studie. Dit hangt samen met de aard van de stoornis en/of door achterstanden die zijn opgelopen vanuit een met autisme bepaalde ontwikkeling. Clienten worden ondersteund op alle levensgebieden.

Een autismespectrumstoornis (hierna ASS) is een aangeboren hersenstoornis. Mensen die leiden aan zo’n stoornis hebben moeite met de verwerking van informatie en prikkels die van buiten komen. Problemen die kunnen voorkomen bij ASS hebben betrekking op verschillende levensgebieden: wonen, onderwijs, werk, vrijetijdsbesteding, sociale contacten en (intieme) relaties. Communicatie speelt daarbij een zeer belangrijke rol.

De klinische afdeling hoort bij het centrum autisme. Alle hulpverlening en activiteiten gericht op clienten met een ASS in de regio Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland zijn in 2008 gebundeld tot één centrum autisme. Er bestaat binnen dit centrum een eigen inloop-, advies- en kenniscentrum aan de Koorstraat 33-35 in Alkmaar. Bij dit centrale coördinatiepunt kan men vrijblijvend binnenlopen om informatie te krijgen over autisme, advies en/of professionele hulp.

De groep mensen met een autisme spectrumstoornis groeit. Sinds 2006 wordt aangenomen dat 1% van de bevolking een vorm van ASS heeft. Dit cijfer komt overeen met dat voor schizofrenie. Verklaringen voor deze hogere cijfers zijn vooral de betere onderkenning en vroege diagnostiek. Het centrum autisme richt zich ook op de groeiende groep clienten die nog geen zorg of behandeling krijgt en op de groep die in zorg is bij ketenpartners maar daar vanwege de complexiteit (extra) zorg en behandeling nodig hebben.

Vanuit het coördinatiepunt worden regelmatig thema- en inloopbijeenkomsten georganiseerd, ook voor partners en naastbetrokkenen. Voor informatie hierover kunt u terecht bij:

Centrum autisme, koorstraat 33-35,1811 GM Alkmaar, telefoonnummer: 072 535 25 93.

Bron: GGZ Noord-Holland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen