Adviezen voor de huisarts bij verdenking op Mexicaanse griep
ArrayHet RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met de griepvariant H1N1. Vandaag is een derde patient gemeld en mogelijk was de man besmettelijk tijdens zijn terugvlucht. Medereizigers die in zijn nabijheid zaten (twee rijen ervoor en twee rijen erachter) worden door de GGD benaderd. Zij worden geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten, ook worden virusremmers voorgeschreven. Ook de overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden. Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico koorts en griepachtige verschijnselen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts. Vandaag heet het NHG een nieuwe set adviezen voor huisartsen.
Update NHG Adviezen voor de huisarts bij verdenking op Mexicaanse griep
Verdenking op Mexicaanse griep
In de volgende situaties bestaat er verdenking op Mexicaanse griep
-
koorts > 38.0ºC met symptomen/ verschijnselen van acute luchtweginfectie
of -
ernstige pneumonie
of -
overlijden als gevolg van een onverklaarde acute luchtweginfectie.
EN
ontstaan binnen 7 dagen na:
-
contact (<1 meter) met een persoon bij wie infectie met het Mexicaanse griepvirus is vastgesteld toen de persoon ziek was
of -
contact (<1 meter) met dieren waarbij infectie met het Mexicaanse griepvirus is vastgesteld
of -
een reis naar een gebied waar het Mexicaanse griepvirus op grote schaal voorkomt (alleen Mexico).
Schakel bij verdenking direct de GGD in
Mexicaanse griep is een meldingsplichtige A-ziekte. Dat wil zeggen dat iedere verdenking direct aan de GGD moet worden gemeld. De GGD-arts is 24 uur per dag bereikbaar (buiten kantoortijden is er een dienstregeling voor de dienstdoende arts). De GGD draagt zorg voor de virologische diagnostiek, inclusief afname en verzending van de keel/neuswat. Indien de Mexicaanse griep wordt vastgesteld schrijft de GGD-arts in overleg met de huisarts de patient antivirale middelen voor. De huisarts blijft verantwoordelijk voor de behandeling en het klinisch vervolgen van de patient. Ook dient de huisarts zelf zorg te dragen voor aanschaf en gebruik van beschermende kleding, bril en handschoenen.
Postexpositieprofylaxe met antivirale middelen: altijd 7 dagen
De GGD is verantwoordelijk voor de opsporing van contacten van een patient met Mexicaanse griep. Aan deze contacten wordt door de GGD-arts preventief oseltamivir voorgeschreven (postexpositieprofylaxe). Onlangs is besloten om dit antivirale middel altijd gedurende 7 dagen te geven, ook als het contact al enige dagen geleden plaatsvond. De GGD bepaalt per geval wie voor postexpositieprofylaxe in aanmerking komt.
Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg de informatie voor professionals op de RIVM site.
Voorlichting voor patienten
Voor informatie van patienten is de NHG-Patientenbrief Wereldgriep beschikbaar.
Ook is er een VWS-brochure Griepandemie (wereldgriep), die in samenwerking met NHG is gemaakt. Meer informatie over de Mexicaanse griep is te vinden op de website van het RIVM (http://www.rivm.nl/mexicaansegriep) en op http://www.postbus51.nl of via 0800-1351
Bron: NHG