Finse gezondheidscentra prima, maar pas op
ArrayFinland is het land van de gezondheidscentra. Een groot deel van de bevolking krijgt de zorg van huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers vanuit die centra. Ze bieden een breder pakket aan dan de gezondheidscentra in Nederland. Ze bieden ook aan:Â jeugdgezondheidszorg, vele vormen van screening, eerstelijns geestelijke gezondheidszorg, eerstelijns verslavingszorg en ouderenzorg. Soms runnen de huisartsen ook een klein ziekenhuis, zeg maar een ziekenboeg of klein verpleeghuis, vooral in de dun bevolkte gebieden.
De WHO is trots op Finland en roemt de gezondheidscentra die preventie en curatie, volksgezondheid en welzijn integreren. Ook prof.dr. Guus Schrijvers en zijn collega’s van de Utrechtse transmurale stichting Rhynhuysen waren onder de indruk van deze centra tijdens een studiereis aan Helsinki en Tampere, de tweede plaats van Finland. Dat bezoek vond plaats op woensdag en donderdag 22 en 23 april.
Toch waarschuwde de Finse huisarts Simo Kokko voor een gevaar. Kokko is senior beleidsmedewerker bij de Finse Raad voor Volksgezondheid en Welzijn te Helsinki. Bij die Raad werken 1800 personen. Zij is vergelijkbaar met het RIVM, TNO, Vilans en het Nederlands Jeugd Instituut tezamen.
Kokko’s “gevaar” is het volgende. De Finse huisartsen, tandartsen en verpleegkundigen worden al decennia onderbetaald. Dat leidt ertoe dat zij zich beschouwden als medewerkers met een achturige werkdag. Dat leidde ertoe dat niet spoedeisende afspraken soms pas na weken konden plaatsvinden. Ook gingen huisartsen zich zelfstandig, buiten de centra, vestigen. Dat gebeurde vooral in Helsinki. Verder kozen weinig medische studenten voor het beroep van huisarts.
Thans is de honorering opgetrokken. Maar de gezondheidscentra kampen nog steeds met een groot tekort aan huisartsen, tandartsen en verpleegkundigen. Tot zover dit bericht.
In de Julius Masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg die op woensdag 2 september start, gaat prof.dr. Guus Schrijvers uitgebreid in op de casus Finland en de leerpunten daaruit voor Nederland. In twaalf bijeenkomsten van 15.00 -19.00 uur komen vier clusters van onderwerpen aan de orde: Algemene beleidsontwikkeling, Samenwerking en samenhang, Organisatie en kwaliteit van zorg, en Financiering op basis van resultaatafspraken.
Wilt u weten wat de laatste beleidsontwikkelingen in Nederland en andere Europese landen zijn? Wilt u weten hoe uw collega’s daarmee omgaan? Wilt u de theorieen achter het beleid weten? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing en meld u aan.
One thought on "Finse gezondheidscentra prima, maar pas op"
Comments are closed.
Jammer dat niet gekeken is in de wat meer afgelegen plaatsen (die we in Nederland ook kennen). Daar zijn de omstandigheden heel wat slechter. Smaller pakket, kortere openingstijden, lange wachtijden, grotere afstanden arts patient, geen relatie patient-arts. Daarbuiten zijn de finse patienten wat minder mondig dan Nederlanders.Het is niet voor niets dat veel mensen naar een private dokter gaan.Over onderbetaling heb ik geen mening, wel dat Finse gezondheidzorg geen walhalla is. ..en niet enkel om de redenen uit het artikel.