Convenantsluiting Diagnoses fysiotherapeut onder de loep door Convenantsluiting Avans Hogeschool Breda en Erasmus MC

Array

arianneverhagenlectorsdAvans Hogeschool Breda gaat samen met Erasmus MC Rotterdam onderzoeken hoe diagnosestellingen bij de fysiotherapeut verlopen. Sinds 2006 kun je als patient zonder verwijzing van de huisarts bij de fysiotherapeut binnenstappen.

Nieuwe Lectoraat Diagnostiek Avans Hogeschool sluit convenant met Erasmus MC

Sinds 2006 mag een client zonder tussenkomst van de huisarts een fysiotherapeut raadplegen. In deze gevallen moet de fysiotherapeut zorgvuldig beoordelen (diagnostiek) of de klacht fysiotherapeutisch benaderbaar is of specialistische diagnostiek nodig heeft. Het nieuwe lectoraat Diagnostiek van Avans Hogeschool doet onderzoek naar de manier waarop fysiotherapeuten een diagnose stellen bij hun patienten. Op 7 mei 2009 sluit het lectoraat een convenant met het Erasmus MC waarmee het nauw samenwerkt.

Lector
Mw. Dr. (Arianne) P. Verhagen is de nieuwe lector die sinds maart 2009 is aangesteld bij Avans Hogeschool, Academie voor Gezondheidszorg in Breda. Na 10 jaar werken als fysiotherapeut en manueel therapeut heeft zij de opleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht gevolgd en is vervolgens gepromoveerd bij de vakgroep Epidemiologie. Het werk als lector bij Avans combineert zij met haar functie als projectleider op het Erasmus MC waar zij werkzaam is bij de afdeling Huisartsgeneeskunde.

Lectoraat Diagnostiek
Het lectoraat is gestart met een inventarisatie van het algemeen dagelijks handelen van manueel therapeuten. Middels vragenlijsten wil het lectoraat inzicht krijgen in het diagnostische proces dat plaatsvindt bij de manueel therapeut en op basis van welke gegevens een behandeling wordt uitgevoerd. Ook patienten krijgen vragen voorgelegd om hun ervaringen en tevredenheid te inventariseren voor wat betreft de diagnostiek en het dagelijks handelen van hun therapeut.
Het lectoraat werkt intensief samen met het Lectoraat Gerontologie van Avans Hogeschool. Binnen deze samenwerking vindt een groot onderzoek plaats naar valpreventie bij ouderen. Tevens heeft het lectoraat hechte banden met de zorgverzekeraar CZ, de SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie) te Amersfoort,
het beroepenveld middels het fysiocollectief (een collectief van praktijken fysio-/manuele therapie in de regio) en het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie).
Deze samenwerking in combinatie met de medewerking van docenten en studenten van de opleiding Fysiotherapie maakt het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en implementatie in het onderwijs en de dagelijkse praktijk mogelijk.

Convenantsluiting Erasmus MC
Het lectoraat dat verbonden is aan de opleiding Fysiotherapie van de hogeschool, sluit op 7 mei aanstaande een samenwerkingsconvenant met de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Het doel van de samenwerking betreft een wetenschappelijke kennisvermeerdering op het brede terrein van de eerstelijnszorg namelijk fysiotherapie en huisartsgeneeskunde op het gebied van het bewegingsapparaat. In dit convenant worden afspraken vastgelegd over promoties, publicaties en subsidieaanvragen.

De bijeenkomst vindt plaats bij Avans Hogeschool in Tilburg onder leiding van
Frans van Kalmthout, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur Avans Hogeschool. Arianne Verhagen schetst in het kort een beeld van hoe de samenwerking wat betreft wetenschappelijk onderzoek binnen haar lectoraat er uit zal zien. Prof Patrick Bindels, hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC belicht de samenwerking van de kant van het Erasmus MC. Tot slot vindt de ondertekening plaats van het convenant met aansluitend een borrel.

Die moet dan zelf een diagnose stellen en bekijken of fysiotherapie voor die aandoening heilzaam kan zijn. Of dat wellicht specialistische behandeling van ‘het bewegingsapparaat’ noodzakelijk is.

Het nieuwe lectoraat Diagnostiek van de afdeling gezondheidszorg van Avans Hogeschool gaat het onderzoek uitvoeren aan de hand van vragenlijsten. Die moeten worden ingevuld door patienten en therapeuten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen