Huisartspraktijk nog vrij van MRSA
ArrayMRSA is vooral een ziekenhuisinfectie. De resistente bacterie wordt nog niet gevonden bij de doorsnee patient in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Onderzoekers van het NIVEL en het Universitair Medisch Centrum in Maastricht publiceerden dit onlangs in Clinical Microbiology and Infection.
Bijna een kwart van de Nederlanders draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich, de antibioticagevoelige variant van de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus). De bacterie huist in de neus en de gastheer heeft er doorgaans weinig last van. Bij sterk verzwakte patienten kan de bacterie echter een dodelijke infectie veroorzaken. Uit onderzoek van het NIVEL en het Universitair Medisch Centrum in Maastricht bij 2700 random onderzochte patienten blijkt dat tweederde van de stafylokokkenstammen in de huisartsenpraktijk resistent is tegen penicilline en amoxicilline. “Deze antibiotica zijn dus nauwelijks meer zinvol bij zulke infectiesâ€, stelt NIVEL-onderzoeker Gé Donker. “Huisartsen gebruiken ze bij S. aureus-infectie daarom ook niet meer.†Voor andere antibiotica zijn de meeste S. aureus-stammen echter nog wél gevoelig. De onderzoekers vonden zelfs helemaal geen MRSA in de huisartsenpraktijken.
Ziekenhuisbacterie
In de Nederlandse ziekenhuizen komt MRSA juist vaker voor. Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling plaats van het aantal gevallen van MRSA. De oorsprong van MRSA ligt dus niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patienten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patienten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen. Gé Donker: “Dat wij geen MRSA vinden in de huisartsenpraktijk laat zien dat de MRSA-uitbraken in de ziekenhuizen zich daarbuiten niet hebben verspreid. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet dat dit nooit zou kunnen veranderen. Om resistentie te voorkomen moeten huisartsen antibiotica beperkt blijven voorschrijven.â€
Neuswat
Het onderzoek werd uitgevoerd in 17 huisartsenpraktijken van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations Nederland van het NIVEL en 10 andere huisartsenpraktijken. De huisartsen namen een ‘neuswat’ af bij in totaal 2691 patienten die niet vanwege een infectie hun spreekuur bezochten. In het bacteriologisch laboratorium van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht werden de ‘neuswatten’ onderzocht op S. aureus en de gevoeligheid voor verschillende antibiotica.
Bron: Nivel