Zorggroep met DBC bespaart wel en zonder DBC niet
ArrayDe Zorggroep Eemland met ruim 100 huisartsen, een prachtig elektronisch patientendossier van Portavita, een keten-DBC bekostiging en een structureel samenwerkingsverband met het Meander Medisch Centrum en de patientenbeweging levert de diabeteszorg vijftig euro per patient goedkoper dan huisartsen die niet in een zorggroep samenwerken.
Deze mededeling deed de ervaren Amersfoortse huisarts Frans Boonekamp. Hij is de gangmaker achter Diamuraal zoals de zorggroep voor de regio Eemland heet. Hij deed zijn uitspraak op donderdag 16 april tijdens een bijeenkomst van 45 Sallandse professionals en managers(zie ook het bericht hierboven).
Zijn mededeling stond in contrast met die over de zorggroep Salland. Daar gaat wel de kwaliteit omhoog maar van besparingen op de diabeteszorg is geen sprake. Wellicht maakt het uit –ik weet het niet zeker, het is een theorie- dat Salland niet met een keten DBC werkt maar op basis van de beleidsregel innovaties voor de eerstelijn. Die regel heeft geen betrekking op de ziekenhuiszorg.
Tijdens de bijeenkomst op 16 april heeft ondergetekende gepleit om
1. alle kosten van diabeteszorg te meten (ook medicatie en ziekenhuisopnamen die ogenschijnlijk niets met diabeteszorg te maken hebben)Â en
2. deze kosten te meten over een periode van acht tot tien jaar.
Want goede diabeteszorg nu leidt pas over acht tot tien jaar tot besparingen vanwege bijvoorbeeld minder teenamputaties, netvliesoperaties en hartoperaties. Eigenlijk is het beeld van Salland, hogere kosten nu, normaal en Amersfoort een goede uitzondering. Bij ketenzorg moeten we rekening houden met het effect van Returns on Investments of op zijn Hollands: de kost gaat voor de baat uit.
Guus Schrijvers