Ook medisch specialist geeft leiding aan ziekenhuis

Array

ondernemerDe Zorgverzekeringswet bevordert vraagsturing, marktwerking en ondernemerschap in onder meer ziekenhuizen en GGZ instellingen. Daardoor worden deze instellingen steeds professioneler en dreigen de specialisten macht te verliezen.

Overheid, toezichthouders en zorgverzekeraars houden hen scherp in de gaten en voeren de druk op. Toch lukken al deze veranderingen alleen als de specialisten zich ermee bemoeien, leiderschap tonen en medeverantwoordelijkheid dragen voor het ziekenhuis of de psychiatrische instelling waar ze werken. Maar dat doe je niet zomaar, je kunt niet zomaar een staf leiden of een voorzitter van een grote maatschap zijn, daar zijn je medische vaardigheden en kennis onvoldoende voor.

Je zult andere zaken moeten leren en kunnen. Je zult beter moeten leren communiceren, onderhandelen en vergaderen. Je zult moeten weten wat het verschil is tussen managen en besturen, je zult inzicht moeten hebben in de organisatie en financiering van de gezondheidszorg, en je zult moeten leren hoe je leiding geeft aan collega’s, hoe je onderhandelt, feed back geeft en vergadert.

De tijd van de goedbedoelde amateur zijn is voorbij. Daarom start het Julius Centrum samen met Viamedica, een intermediair voor medici, het onderwijsprogramma Clinical Leadership. Wil jij de leider van morgen zijn? Ben jij stafvoorzitter of voorzitter van een grote maatschap? Ga jij als specialist leiding geven aan een zorgprogramma? Dan is dit het programma voor jou.

Het programma start op 10 september en omvat 10 middagen van 15.00 – 19.00 uur. Het staat onderleiding van Dr. Henk van der Steeg, arts, Nine van der Vange van het bureau Viamedica en ondergetekende. Wil je deelnemen aan het programma stuur dan voor verdere informatie een mail naar [email protected] of surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Ben je zelf niet in de gelegenheid om deel te nemen maar ken je een collega, stuur dan dit bericht aan hem of haar door.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen