Een Zeeuwse zorginkoper is geen boodschappenjongen
Array“Laatst deed ik boodschappen bij een supermarkt voor een gezelschap dat bij mij vis kwam eten. Ik kocht totaal verschillende producten in zoals tonijn, witte wijn, aardappeltjes, sla en ijstaart. Wat ik deed was geïntegreerd inkopen met een doel en voor een omschreven doelgroep. Ik kon terecht bij een aanbieder met een breed assortiment. Ik was in één keer klaar.”
Deze metafoor kwam naar voren tijdens een werkbezoek van ondergetekende aan de Raad van Bestuur van de zorgketen Zorgsaem te Terneuzen. Deze keten runt een ziekenhuis met verschillende locaties, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en een thuiszorgorganisatie. Men biedt het grootste deel van het Zorgverzekeringswet en het AWBZ pakket. Er werken bij deze grootste werkgever van Zeeuws Vlaanderen 3300 professionals.
Vroeger had zorgverzekeraar OZ een hoofdinkoper van zorg. Die kende alle in- en outs van ZeeuwsVlaanderen. Bijvoorbeeld dat men daar niet zit te wachten op en centrum ziekenhuis in Goes. Want voor topzorg gaat men naar het nabije Gent en Brugge. Bijvoorbeeld dat Zeeuws Vlaanderen dun bevolkt is en vele kleinschalige voorzieningen en lange afstanden kent.
Na de fusie met zorgverzekeraar CZ is die hoofdinkoper van Zeeuws Vlaanderen verdwenen. Daarvoor in de plaats heeft Zorgsaem contact met CZ inkopers die per regeling inkopen doen: de een is er voor de extramurale fysiotherapie, de tweede voor de huisartsen, de derde voor de thuiszorg en de vierde voor de ziekenhuiszorg. Wat ontbreekt bij CZ is geïntegreerde inkoop. Zwart wit gezegd, sommige van hun inkopers lijken op boodschappenjongens met een standaard boodschappenlijstje die niet beseffen met welk doel en voor wie ze inkopen.
Tot zover dit bericht. Met die vismaaltijd van mij is het goed afgelopen. Ik was weinig tijd kwijt met geïntegreerd inkopen. Mijn gezelschap toonde een hoge klanttevredenheid. De eerste-, tweede- en derde gang sloten naadloos op elkaar aan.
Guus Schrijvers