Meisjes: meer problemen en toch minder hulp

Array

meisjesIn 2005 had bijna vijftig procent van de zestienjarige meisjes emotionele of gedragsproblemen. Voor de jongens lag dat percentage rond de 25%. Maar in de jeugdhulpverlening ontvangen veel meer jongens hulp. Zo bestaat het clientenbestand van de bureaus jeugdzorg voor bijna 60% uit jongens, dagbehandeling voor meer dan 70% en geïndiceerde zorg en geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen voor meer dan 60%.

Onduidelijk is hoe het komt dat meisjes met problemen minder doorstromen naar de jeugdhulpverlening. Worden hun problemen minder herkend en erkend? Veroorzaken wilde jongens met externaliserend gedrag meer overlast bij leerkrachten en ouders en worden ze daarom eerder naar de hulpverlening gestuurd dan stille, suïcidale meisjes?

Deze resultaten publiceerden medewerkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)  Hetty van Kampen en Elke Zeijl in het boekje M/V.  Het SCP gaf dat uit ter gelegenheid van het nieuwe jaar 2009. Ondergetekende  kwam er pas deze week toe om dit actuele en scherpzinnig geschreven boekje van SCP medewerkers te lezen. De Utrechtse hoogleraar en SCP directeur dr. Paul Schnabel heeft de teksten geredigeerd. Van Kampen en Zeijl sluiten hun artikel af met de volgende zin:  Het steeds weer gebruiken van algemene termen als jongeren en jeugd als het gaat om jeugdzorg, verbloemt het bestaan van seksespecifiek probleemgedrag. Tot zover dit bericht. 

Op 8 april organiseert het Julius Centrum een congres over Recente Ontwikkelingen in Gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en ROC’s. Daar komt onder meer het signaleren van seksespecifiek probleemgedrag door leerkrachten en ouders aan de orde. Het congres vindt plaats op het Prisma College, een school die veel doet aan gezondheidsonderwijs en daardoor ook makkelijk nieuwe leerlingen trekt. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl,  klik door op nascholing en meldt u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen