Niemand heeft kennis over de AWBZ (aflevering 7 van 10 over AWBZ).

Array

awbzEen maand geleden publiceerde het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) al haar richtlijnen op het internet en in een aparte, papieren handleiding.  De openbaarmaking hiervan was een groot succes.  Dagelijks wordt de website honderden malen bezocht door clienten, mantelzorgers en professionals, die kennis willen opdoen over deze toegangsrichtlijnen voor de AWBZ.

Uit eigen onderzoek weet ondergetekende, dat bij clienten grote kennisbehoeften bestaat over andere AWBZ-kennis. Over bijvoorbeeld te betalen eigen bijdragen en over de vermoedelijke ingangsdatum van de zorg.

Ook bij professionals bestaat weinig kennis over de AWBZ. Zo verlengen professionals vaak indicaties waarvan de geldigheidsduur nog niet is verstreken. Zo houden thuiszorgbeambten, clienten en indicatie-adviseurs elkaar aan het werk.

Ook onderzoekers krijgen geen grip op AWBZ-data. Zo wilde ondergetekende onlangs weten wat de gemiddelde verblijfsduur van psychogeriatrische patienten in een verpleeghuizen bedroeg,  die allen bij hetzelfde AWBZ zorgkantoor waren verzekerd. Hij kreeg ze niet boven tafel.

Ook de Tweede Kamer smacht naar data over de miljarden die in de AWBZ omgaan. Ondergetekende bespeurt zelfs enige kregeligheid. Alleen de Sociaal Economische Raad, die in maart 2008 een advies uitbracht over de AWBZ, had goede informatie. Maar dat waren vooral landelijke cijfers over de jaren 2005 en eerder.

Kortom er bestaat een grote behoefte aan kennis over de AWBZ bij individuele patienten en mantelzorgers en bij professionals, onderzoekers, beleidsmakers en politici. Bij wie moet nou een helpdesk en informatiecentrum over de AWBZ worden ondergebracht? Bij het CIZ? Bij de zorgkantoren? Op een universiteit? Wie het weet mag het zeggen. Het maakt ondergetekende niet uit bij wie. Als het er maar komt.

Dit was de zevende aflevering van een serie van tien. De volgende aflevering gaat over beperkingen en mogelijkheden: waarop wil Nederland indiceren? Deze serie in tien afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de WMO. Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres.

Wilt u aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen