Business case aanpak wordt gebruikelijk bij elk nieuw zorgpad
ArrayElk nieuw ontworpen zorgpad leidt tot verandering van inkomende en uitgaande geldstromen. Er vinden bijvoorbeeld meer poliklinische activiteiten plaats en er worden minder verpleegdagen gemaakt. Ook zijn er soms investeringen nodig in gebouwen of voor de aanschaf van andere apparatuur. Verder kan het zijn dat een ziekenhuis meer inkomsten verwerft, omdat het laagdrempelige zorgpad meer patienten trekt, wat leidt tot extra inkomsten.
Al deze financiele consequenties van een nieuw zorgpad maken sommige ziekenhuizen zichtbaar in een business case. Mede op basis daarvan beslissen zij welk zorgpad zij als eerste willen ontwikkelen. Ingrid Jansen werkt bij het CBO en is secretaris van het Belgisch Nederlands Netwerk van Klinische Paden. In haar voordracht op het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden en Zorgstraten in ziekenhuizen, dat het Julius Centrum organiseerde op vrijdag 30 januari, bepleitte zij dat de business case aanpak gebruikelijk wordt ,voorafgaande aan de introductie van een zorgpad.
De Power Point Presentatie van haar en andere sprekers op genoemd congres treft u aan op www.integratedcare.nl, doorklikken presentaties van congressen Het website-adres van het genoemde netwerk is www.nkp.be
Guus Schrijvers
One thought on "Business case aanpak wordt gebruikelijk bij elk nieuw zorgpad"
Comments are closed.
Op zich is het streven naar business cases goed. Het geeft inzicht in wat de terugverdientijd van een investering is in harde cijfers en benadrukt ook de ‘zachte’ voordelen van de investering.Â
Ik heb zelf echter een tijdlang in een consultancy rol voor een bedrijf gewerkt waar obv business cases naar hun klanten verkocht werd. Ik heb hier veel van geleerd. Ook dat kennis van statistieken en (formeel) spelen met cijfers en verwoorde definitie hiervan loont. Sindsdien hecht ik zelf minder aan business cases, zelfs als die door interne accountancy geaccordeerd worden…