Kunnen de huisarten het beleid van Klink aanvechten? Ja zegt jurist Bram Jansen
ArrayValt het beleid van minister Klink (VWS) over het landelijk elektronische patientendossier (L-EPD) juridisch aan te vechten? Jazeker, zegt jurist Bram Jansen van het advocatenkantoor Jansen en Van Gaal te Wijchen. De Tweede en Eerste Kamer moeten over het wetsvoorstel nog een besluit nemen en eenzijdige informatieverschaffing door de overheid kan dan niet. Het is van groot belang ook de negatieve aspecten van invoering van het L-EPD onder de aandacht van burgers en van de beide Kamers te brengen. Zo meldt het NtvG vandaag.
Het advocatenkantoor boog zich over de kwestie in opdracht van de Stichting de Vrije Huisarts, die minister Klink onbehoorlijk bestuur verwijt.
De Stichting de Vrije Huisarts heeft ernstige bezwaren tegen dit systeem van geen bezwaar. Naar de mening van de Stichting de Vrije Huisarts is dit systeem in strijd met het fundamentele recht van patienten op geheimhouding van hun gegevens en in strijd met de inhoud van het hiervoor reeds aangehaalde artikel 7:457 BW, waarin is bepaald dat een patient vooraf uitdrukkelijk toestemming moet geven voordat aan derden inlichtingen over hem of inzage in zijn dossier wordt verschaft. Ook de Raad van State heeft in het advies van 22 november 2007 uitdrukkelijk aangegeven dat, gelet op de inhoud van artikel 7:457 BW, een “dubbele toestemming†van de patient vereist is: de patient moet
zijn hulpverlener toestemming geven om zijn gegevens in het L-EPD te laten opnemen en daarnaast dient de patient ermee in te stemmen dat de gegevens ook door andere zorgverleners bekeken kunnen worden. Met het systeem van geen bezwaar dat door de minister wordt gehanteerd, wordt niet voldaan aan dit vereiste. Desalniettemin houdt de minister tot op heden onverkort vast aan dit systeem. Bijkomend probleem is dan nog, zoals hiervoor reeds is aangehaald, dat de brief van de minister niet alle burgers in Nederland heeft bereikt en dat dus niet alle burgers in Nederland geïnformeerd zijn over de mogelijkheid om vooraf bezwaar te maken. Ook van deze burgers zullen de gegevens echter zonder meer worden opgenomen in het L-EPD indien de Wet L-EPD wordt ingevoerd.
Bron: De vrije Huisarts