Observeren voor betere zorg

Array

zorgvoorbeterZorgorganisaties willen belevingsgericht werken. Maar hoe doe je dat? De Friese Wouden heeft het antwoord: Dementia Care Mapping.

“Tijdens een studiereis in Denemarken kwamen we in aanraking met Dementia Care Mapping (DCM)”, vertelt projectleider Aukje Post. Inmiddels is DCM ingevoerd bij de Friese Wouden. “De resultaten zijn in de praktijk duidelijk merkbaar. En dat terwijl we helemaal niet op zoek waren naar deze methode. We waren wel altijd bezig met het krijgen van inzicht in het welzijn van onze bewoners. Hoe geven we ze dat stukje geluk? We hadden een HKZ-keurmerk, keken naar valincidenten en voeding maar wisten niet goed hoe de ouderen in hun vel zaten. Nu weten we dat wel.”
De methode

Dementia Care Mapping (DCM) is ontwikkeld aan de Britse Universiteit van Bradford. De methode richt zich op het welbevinden van de client en de relatie tussen hulpverlener en client. Zo wordt de zorg aan mensen met dementie in kaart gebracht. Post: “Een observator of mapper kijkt zes uur naar één tot maximaal acht clienten. Iedere vijf minuten schrijft de observant in codes en cijfers op wat hij ziet: hoe reageert de client op zijn omgeving, op wat er gebeurt en op de interactie met de medewerker?”
Spiegelen maakt bewust

De codes en cijfers worden ingevoerd in een softwareprogramma, hieruit komt een analyse voort. “Samen met de medewerkers wordt de analyse besproken. De methode biedt medewerkers een spiegel voor hun handelen. Daarbij gaan we niet uit van ‘goed’ of ‘fout’, maar vertellen we alleen wat we hebben gezien en wat voor invloed dit heeft op het welzijn van de client. Tachtig procent van ons handelen doen we namelijk onbewust. Dit spiegelen maakt je veel bewuster van wat je doet.” Vervolgens wordt er met de medewerkers een actieplan gemaakt. Medewerkers reageren vaak heel positief. Zeker wanneer ze bij een volgende observatieronde kunnen zien dat veranderingen een positief effect hebben gehad op de kwaliteit van leven van hun clienten, werkt dit erg motiverend.”
Nieuw in Nederland

De Friese Wouden is de eerste organisatie in Nederland die werkt met DCM. Post: “Eigenlijk is dat opvallend. De methode is inmiddels al in 20 landen met succes ingevoerd, denk aan Australie, Engeland en Denemarken. Wij zijn in 2007 met de pilot gestart, in nauwe samenwerking met de Universiteit van Groningen. Nu de resultaten geweldig zijn willen we de methode doorontwikkelen en meer organisaties enthousiast maken. De Friese Wouden beschikt als enige in Nederland over de Britse licentie om de methode toe te passen en zorgverleners op te leiden. Inmiddels zijn we zover dat we in mei de eerste 4-daagse basiscursus kunnen organiseren. En in Engeland onderzoekt men of de methodiek ook bij andere doelgroepen positief zou kunnen werken, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Daar zal DCM de eerste Britse standaard worden in de zorg aan mensen met dementie. DCM is wereldwijd dus nog steeds in ontwikkeling.”
Meer informatie

Kijk op www.dcmnederland.nl voor meer informatie over de methode. Daar verschijnt binnenkort ook meer informatie over de cursus in mei.

Bron:Zorg voor Beter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen