Duur huisartsenopleiding België verlengd naar 10 jaar door procedurefout

Array

De Raad van State heeft het ministerieel besluit met de erkenningsnormen voor huisartsen vernietigd. Daardoor wordt opnieuw het vorige besluit van kracht, waarin staat dat de opleiding tot huisarts tien jaar duurt in plaats van negen jaar. De 878 huisartsen in opleiding dreigen daardoor in een juridisch vacuüm te belanden. Dat zegt Marc Moens, lid van de Hoge Raad van Geneesheren, naar aanleiding van een artikel in De Artsenkrant.

Het ministerieel besluit van 2006 werd vernietigd omwille van een procedurefout. Het arrest dateert al van december, maar werd nu pas bekend. Het ietwat vervelende gevolg is dat nu het vorige besluit uit 1999, gewijzigd in 2002, opnieuw van kracht wordt. Dat werd in 2007 discriminerend bevonden door de Raad van State omdat kandidaat-huisartsen al na zes jaar aan hun specialisatie kunnen beginnen, terwijl kandidaat-specialisten daarvoor tot na hun zevende jaar moeten wachten. Daarom besloot de Raad dat de basisopleiding voor iedereen moest worden opgetrokken tot zeven jaar.

Trage werking
Door de trage werking van de Raad van State was er sinds 2006 echter al een nieuw ministerieel besluit van kracht, zodat het arrest in 2007 zonder voorwerp werd uitgesproken. Door een procedurekwestie werd nu het besluit uit 2006 vernietigd, zodat de wijziging toch zal worden doorgevoerd. Alle geneeskundestudenten dreigen een basisopleiding van zeven jaar te moeten afmaken.

“Wij willen deze situatie aangrijpen om alle basisopleidingen op zes jaar te brengen”, zegt dokter Marc Moens, ondervoorzitter van artsensyndicaat BVAS en lid van de Hoge Raad. “In de meeste andere Europese landen kunnen alle studenten na zes jaar aan hun specialisatie beginnen.” Donderdag komt de Hoge Raad in een spoedzitting bijeen om een advies te formuleren rond een nieuw ministerieel besluit.

(belga/adv)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen