Dokters vervolgd voor injecteren stamcellen

Array

stamceltransplantatieHet Antwerpse parket vervolgt drie dokters voor het uitvoeren van een illegale stamceltherapie in Berchem. De zaak over de stamceltherapie kwam begin 2007 aan het licht na een reportage van BBC Newsnight. Het waren vooral patienten uit Londen die naar Berchem afzakten. De gepensioneerde neuroloog Ari A. (62) voerde de omstreden therapie uit in opdracht van Robert T. (54), arts en medisch directeur van het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam. Ze waren naar ons land uitgeweken omdat ze in Nederland en Engeland moesten stoppen.

Huisarts Rudi P. stelde een lokaal van zijn privépraktijk in Berchem ter beschikking. Hij kreeg in drie maanden 20.000 euro.

Het therapeutische gebruik van stamcellen voor ziektes als MS en ALS kan in Belgie alleen in erkende ziekenhuizen en na de goedkeuring door een ethisch comité. De Nederlanders waren volgens de openbaar aanklager niet eens bevoegd om in Belgie de geneeskunde uit te oefenen. Dat werd betwist door de verdediging via de Europese regelgeving over de vrijheid van diensten.

Advocaat John Maes betwistte dat het om kwakzalverij gaat. ‘De therapie biedt geen enkele garantie en dat wordt aan de patienten duidelijk gemaakt. Toch merkt men dat bij zestig procent van de behandelde mensen bepaalde lichamelijke functies verbeteren.’

Het openbaar ministerie vorderde voor Ari A. zes maanden cel met uitstel, 16.500 euro boete en een beroepsverbod. Robert T. hangt een jaar cel boven het hoofd, waarvan de helft effectief, een boete van 275.000 euro en een beroepsverbod. Voor Rudi P. tot slot werd een boete van 11.000 euro gevorderd en de verbeurdverklaring van de 20.000 euro.

Bron:

Recente artikelen