Astma Fonds jubileert: vaccin wordt de volgende doorbraak
ArrayViering 50-jarig bestaan met tal van activiteiten en projecten
Astma Fonds jubileert: vaccin wordt de volgende doorbraak
Het Astma Fonds bestaat 50 jaar. In die halve eeuw is veel bereikt, maar Nederland telt nog steeds ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. En hun aantal stijgt. Longziekten genezen en zelfs voorkomen, blijft de uitdaging. Het Astma Fonds maakt zich er sterk voor dat een vaccin tegen astma de volgende mijlpaal wordt.
Het Astma Fonds verwacht dat de ontwikkeling van een vaccin de volgende mijlpaal kan zijn. Volgens prof. dr. Bart Lambrecht, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Ziekenhuis in Gent, is deze medische doorbraak aanstaande. Wetenschappelijk onderzoek vindt nu plaats, mede mogelijk gemaakt door het Astma Fonds.
“De sleutel van het vaccin ligt bij ‘dendritische cellen’. Dat zijn de poortwachters van de longen: zij mobiliseren een afweerreactie tegen ongewenste indringers. Bij astmapatienten gebeurt dat ook als het niet nodig is, bijvoorbeeld bij huisstofmijt of stuifmeel.” Behandeling van deze cellen lijkt ook het ontstaan van astma tegen te gaan. “Uiteindelijk willen we een vaccin ontwikkelen voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma”, aldus Lambrecht.
Mijlpaal: de inhalator
“Het Astma Fonds heeft al veel bereikt voor mensen met een chronische longziekte zoals astma of COPD”, zegt directeur Michael Rutgers. “Door voorlichting, belangenbehartiging en wetenschappelijk onderzoek is het leven van deze mensen.”
Een belangrijke en opvallende mijlpaal in de jaren ’70 was de ontwikkeling van de inhalator, die snel terrein won en inmiddels bij de meeste mensen bekend is. Met dit apparaatje worden medicijnen ingeademd, waar de medicatie voorheen bestond uit bijvoorbeeld pillen. Met de inhalator komt de werkzame stof meteen op de plek waar die nodig is, met minder bijwerkingen. De inhalator zorgde bovendien voor een nieuwe generatie medicijnen.
50 jaar: veel bereikt
In haar bestaan heeft het Astma Fonds met onderzoek en voorlichting bijgedragen aan meer mijlpalen in de geschiedenis van astma en COPD. In de jaren ’50 was er de vaststelling dat astma niet tussen de oren zit, maar een longziekte is. Dat leidde tot uitgebreid medische onderzoek, dat nog altijd plaats vindt. In de jaren ’60 werd ontdekt dat mensen met astma heftig reageren op alledaagse dingen, zoals huisstofmijt, pollen of kattenharen. Bovendien werd de longfunctiemeting ontwikkeld, waarmee de vernauwing van luchtwegen kon worden inzichtelijk werd. Dit inzicht in de afweermechanismen maakte nieuwe behandelingen mogelijk.
In de jaren ’80 bleek dat COPD en astma twee verschillende longziektes zijn. Dat leidde tot onderzoek naar de verschillende oorzaken en behandelingen. Bovendien verbeterde de diagnosestelling. En inmiddels kunnen longpatienten revalideren, via een zorgvuldig samengesteld programma. Dat leidt tot een sterke verbetering van hun kwaliteit van leven, met goede begeleiding en aanpassingen in de leefomgeving en leefstijl.
Activiteiten en website
In het jubileumjaar organiseert het Astma Fonds verschillende activiteiten voor het publiek, patienten en leden. Bovendien kan iedereen het Astma Fonds steunen met sponsoracties of donaties via de website www.gezondelongen.nl.