TERMINALE THUISZORG WANKELT

Array

Een pomp ofwel een intraveneus toedieningsysteem is cruciaal voor patienten die thuis willen overlijden. De pomp is aangesloten op een bloedvat. Het pompt uit een reservoir pijnstilling, medicatie of voeding (en soms een mix daarvan) in de bloedbaan. De pomp hangt aan een infuusstandaard thuis, aan het lichaam van de patient en soms is een deel van de pomp in het lichaam ingebracht.


Om de pomp te laten functioneren zijn artsen nodig die doseringen bepalen en verpleegkundigen die uitleg geven en de pomp instellen. Ook is er spoedzorg nodig bij calamiteiten met de patient, met diens mantelzorger of met het apparaat zelf.  Zo maakte ondergetekende zelf ooit mee dat een huiskat in de infuuspaal van de patient sprong en alle slangen ruïneerde. Sinds tien jaar bestaat deze thuiszorgtechnologie. Er is op gepromoveerd. Er zijn mooie organisaties ontwikkeld: zo rijden in de Provincie Utrecht bij nacht en ontij wijkverpleegkundigen rond om de pompen bij te stellen, patienten te troosten en uitleg te geven. Zij worden telefonisch aangestuurd vanuit de Meldkamer Ambulancezorg.


Deze vorm van zorg is inmiddels regulier en geen innovatie meer. Sinds enkele maanden is de bekostiging van deze thuiszorgtechnologie geschrapt uit de AWBZ. Er moet worden betaald uit de DBC’s voor oncologische patienten. Maar de DBC’s zijn niet daarvoor met een percentage verhoogd. Bovendien zijn het niet alleen kankerpatienten die graag thuis overlijden maar ook cardiologische. Bovendien komen er patienten vanuit de eerstelijn terecht bij de terminale thuiszorg.


Professionals van de terminale thuiszorg gaven professer doctor Guus Schrijvers van de week aan dat hun organisatie thans wankelt: Het gaat niet goed. Onbekend is bij wie we het probleem moeten aangekaart. Bij de directies? Bij de zorgverzekeraars, de NZA of DBC onderhoud? Bij VWS of de Minister? Bij wie moet er actie ondernomen worden . Is er een PH?


Nieuwsbrieflezers die ondergetekende en zegslieden uitleggen waar dit besluit is genomen en bij wie men moet zijn om het besluit terug te draaien? Voor de goede orde: iedereen en alle instanties vinden het heel erg dat de terminale thuiszorg wankelt. En toch gebeurt het.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen