DE AWBZ EN DE CLIËNT: WIE BETAALT WAT? (AFLEVERING 3 VAN 10)
ArrayToen de AWBZ tot stand kwam in 1968 functioneerde deze voor de zorg na 365 ziektedagen. Het eerste jaar van ziek zijn bleef vallen onder de toen pas gestarte Ziekenfondswet of viel onder de particuliere verzekeringen. Alleen verpleeghuizen kregen vanaf dag één een AWBZ-vergoeding. Dat leidde tot de stichting van vele verpleeghuizen in de periode 1968-1975.
In de veertig jaar na 1968 is die 365 dagengrens vervallen. De thuiszorg kwam in 1980 vanaf de eerste dag in de AWBZ. Weer later volgden verzorgingshuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Op dit moment circuleert bij VWS en andere beleidsinstanties het plan om die 365-dagengrens weer in te voeren. Dan valt alle kortdurende thuiszorg (nazorg, terminale zorg) onder de Zorgverzekeringswet. Dat geldt ook voor kortdurende opnamen in een verpleeghuis of andere 24-uursvoorziening.
Professor doctor Guus Schrijvers is het daarmee eens om twee redenen, die hij hier kort formuleert.
1. Bij de Sociale Zekerheid bestaat ook zo’n constructie die goed bevalt: de eerste twee jaar functioneren de Ziektewet en de Wet Verbetering poortwachter. Lukt het niet om zieke werknemers te reactiveren dan komen zij terecht in de WIA, die vroeger WAO heette. Zo’n model van eerst reactiveren en , als dat niet kan, een permanente voorziening is ook aantrekkelijk voor chronische zieken.
2. Zorgketens zijn erbij gebaat indien de zorgverzekeringswet alle kortdurende zorg bekostigt. Dat voorkomt onsamenhangend beleid, zoals hierboven geïllustreerd bij terminale thuiszorg.
Guus Schrijvers zegt het hier kort door de bocht, omdat hij graag het lange termijn debat over de AWBZ op gang krijgt. Hij geeft zijn mening voor betere argumentatie.
Dit was derde aflevering van een serie van tien. De volgende aflevering gaat over de AWBZ en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO): gaat deze wet de AWBZ vervangen?
Deze serie in tien afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de WMO. Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres. Wilt u aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.
Guus Schrijvers