Ter Horst pakt drankketen te slap aan

Array

De maatregelen die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd tegen keten zijn veel te vrijblijvend. De PvdA wil dat de minister gemeenten dwingt om de keten aan te pakken, in plaats van hen een ‘handreiking’ aan te bieden.


Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in reactie op een brief die de minister maandag verstuurde. Ook ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind vindt dat de adviezen niet vrijblijvend mogen zijn. In haar brief kondigt Ter Horst aan dat gemeenten in de loop van dit jaar een ‘handreiking’ ontvangen om beleid voor drankketen te ontwikkelen. Daarnaast moeten gemeenten in 2010 de bevoegdheid van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) overnemen om de drank en horecawet te handhaven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken poogde meermaals gemeenten warm te krijgen voor een proefproject tegen commerciele drankketen in samenwerking met de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), maar dit kwam niet van de grond. Ook toen het ministerie gemeenten een op een benaderde is het aantal deelnemers beperkt gebleven.


,,Ik lees dat er maar een handjevol gemeenten meedoet”, zegt Bouwmeester. ,,Maar de minister laat het daarbij zitten. Ze wijst op hun eigen verantwoordelijkheid. Dat is te makkelijk. Ze moet de gemeenten aanspreken op hun gebrek aan inzet.”

Schandalig

Volgens Bouwmeester raakt de minister het zicht op het drankkeetbeleid van gemeenten volledig kwijt door zowel het beleid als de handhaving in lokale handen te leggen. ,,Wat nu als gemeenten helemaal geen beleid ontwikkelen, of geen handhaver aanstellen? We weten eenvoudigweg niet of gemeenten nu wel aan de slag gaan. Ik vind het schandalig dat ze tot nu toe zo slecht meewerken. De minister moet gemeenten daarom dwingen iets aan de drankketen te doen. Hoe, dat is aan de gemeenten, maar er moet iets gebeuren.”


De minister wil de gemeenten niet verplichten hun beleid op te hangen aan de nieuwe handreiking. ,,De gemeente blijft verantwoordelijk”, meldt haar woordvoerder Frank Wassenaar. Dat veel gemeenten tot nog toe geen beleid durven te ontwikkelen is volgens hem geen reden het heft in eigen hand te nemen. ,,Het is de taak van gemeenten om beleid te maken.”


ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind is blij dat de minister een handreiking heeft aangekondigd, maar ook hij is benieuwd naar de inhoud en het effect hiervan. ,,De richtlijnen moeten ook worden doorgevoerd door de gemeenten. Het kan niet zo zijn dat gemeenten ze als een vrijblijvend advies kunnen zien. Ik ga er daarom scherp op toezien wat er met de richtlijnen gebeurt.”


Joost Mulder, ‘drankkeetspecialist’ bij Stichting Alcoholpreventie (STAP), denkt niet dat gemeenten door de handreiking massaal een kritisch keetbeleid zullen ontwikkelen. ,,Maar misschien kan het twijfelaars over de streep trekken.”

Laatste stap
Hij ziet de handreiking als een voorlopig laatste stap die het Rijk kan zetten. ,,Ook de Rijksoverheid raakt zo langzamerhand uitgepraat. Gemeenten zijn echt autonoom op dit gebied. Het Rijk heeft verder geen mogelijkheden om in te grijpen, tenzij de minister alle drankketen in het land verbiedt. Zeker als in 2010 de handhaving in handen van de gemeente komt.”

CDA-Kamerlid Ciska Joldersma wilde gisteren nog niet reageren op de brief, omdat ze eerst wil bestuderen wat de minister verder nog voor middelen ter beschikking staan.


Bron: alle persberichten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen