Conditietraining voor operatie helpt kankerpatiënten
Array
Tijdens haar promotieonderzoek vergeleek Lemmens twintig patienten die deelnamen aan het programma met veertig patienten die de standaardzorg kregen. Het blijkt dat patienten met een betere conditie en uithoudingsvermogen minder vaak een longontsteking krijgen (15% versus 35% bij standaardzorg). Deze patienten liggen bovendien na de operatie korter op de intensive care. “Maar het is een pilot-studie met slechts weinig patienten, dus we moeten voorzichtig zijn met de interpretatie van de resultatenâ€, vindt Lemmens.
Artsen in het UMC Utrecht vinden de resultaten veelbelovend. Ze starten dit jaar met een gerandomiseerde trial om het trainingsprogramma bij tweehonderd patienten met slokdarmkanker te onderzoeken. “Patienten zijn zonder uitzondering erg enthousiast over het programmaâ€, stelt onderzoeksleider en chirurg prof.dr. Richard Hillegersberg. “In drie weken zijn patienten in een veel betere conditie te krijgen. Hun longfunctie verbetert, maar ook de algehele fitheid.
Het programma van minimaal drie weken bestaat uit verschillende onderdelen. Via de fysiotherapeut krijgen de patienten twee maal per week twee uur conditietraining zoals fietsen en roeien. Daarnaast moeten patienten dagelijks thuis enkele oefeningen doen. Dit vergroot het uithoudingsvermogen en de longcapaciteit. Verder analyseert een dietist de voedingstoestand en signaleert bijvoorbeeld ondervoeding. Mensen met slokdarmkanker hebben moeite met eten en kampen vaak met gewichtsverlies. Bovendien vormt een ‘case manager’ een vast aanspreekpunt voor patienten. Hij begeleidt patienten voor en na de operatie.
Bij patienten met slokdarmkanker moeten chirurgen de slokdarm en een deel van de maag verwijderen. Van de resterende maag maken ze een soort nieuwe slokdarm (een ‘buismaag’). Dit is een relatief zware operatie waarbij vaak complicaties zoals longontstekingen ontstaan. Het UMC Utrecht voert ongeveer veertig van deze operaties per jaar uit en loopt voorop bij de minimaal invasieve chirurgische behandeling.
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer vijftienhonderd mensen aan slokdarmkanker. RisicoÂfactoren voor het ontstaan zijn overmatig alcoholgebruik, roken, overgewicht en refluxÂziekte (oprispingen van maagzuur).
Bron: Universiteit Utrecht