Erasmus MC-onderzoekers ontdekken variant Acute lymfatische leukemie

Array

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een nieuwe variant van acute leukemie bij kinderen ontdekt. De kans dat kinderen met die variant aan de ziekte overlijden, is relatief groot.

De onderzoekers doen deze week online verslag van hun ontdekking in het toonaangevende wetenschappelijke tijschrift The Lancet Oncology. Hun ontdekking maakt een betere diagnose van de variant bij aanvang van de ziekte mogelijk, zodat verdere behandeling kan worden aangepast.
Acute lymfatische leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk, maar tegenwoordig geneest vier op de vijf kinderen met behulp van chemotherapie.

ALL is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. De ziekte is zonder behandeling dodelijk, maar is bij kinderen tegenwoordig in vier van de vijf gevallen te genezen door middel van chemotherapie. Of een therapie aanslaat wordt onder meer bepaald door het genetische subtype van de leukemie. De behandeling wordt daarop aangepast. Een zeer zeldzaam subtype heeft de zogenaamde BCR-ABL1 genetische afwijking, die samengaat met een lage overlevingskans van slechts 50%. Bij een kwart van de kinderen met ALL is de onderliggende genetische afwijking in de leukemiecellen onbekend.
Dr. Monique den Boer en prof.dr. Rob Pieters, afdeling kinderoncologie in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis, leiden een onderzoeksteam dat in een genoombrede aanpak een zogenaamd genexpressieprofiel heeft ontwikkeld waarmee de bekende subtypen van kinder-ALL voorspeld kunnen worden. Opmerkelijk daarbij was dat het genexpressieprofiel van een deel van de groep patienten met onbekende genetische afwijking sterk leek op dat van BCR-ABL1-positieve leukemie. Patienten met deze “BCR-ABL1-achtige” vorm hebben een twee keer zo hoog risico op het terugkrijgen van de leukemie en hebben een ongunstige lange-termijnprognose die vergelijkbaar is met “echte” BCR-ABL1-positieve ALL. Het nieuwe subtype maakt 15% uit van alle patienten terwijl de nu bekende ongunstige genetische subtypen minder dan 5% vertegenwoordigen. Uit verder onderzoek blijkt dat een zeer groot aantal van de patienten met dit nieuwe type leukemie afwijkingen heeft in genen die betrokken zijn bij de normale ontwikkeling van bloedcellen.
Dr. Den Boer: “Het onderzoek laat zien dat de “BCR-ABL1-achtige” variant een relatief grote groep van patienten vertegenwoordigt die met de huidige diagnostische testen niet opgepikt kan worden. Deze ongunstige vorm van ALL verdient een meer adequate behandeling, door intensivering van de therapie met de momenteel voorhanden medicijnen en op termijn met meer specifieke medicijnen gericht op de afwijkingen die karakteristiek zijn voor de leukemiecel.”


ANP

Recente artikelen