Nationaal onderzoek ‘Jumpersknee’
ArrayHet Maastricht UMC doet mee aan een groot, nationaal onderzoek naar de effectiviteit van shockwavetherapie ter behandeling van een bekende sportblessure: de ‘jumpersknee of ‘springersknie’. In deze studie werkt het Maastricht UMC samen met het UMCG in Groningen, het VUmc in Amsterdam, het St. Anna Ziekenhuis Geldrop, de Nederlandse Volleybal Bond en de Nederlandse Basketball Bond.
Springersknie
Een ‘springersknie’ is een chronische blessure van de patellapees. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de kniepees waardoor er kleine beschadigingen in het peesweefsel optreden. Dit geeft pijn net onder de knieschijf, die bij belasten erger kan worden en soms het sporten onmogelijk maakt.
Shockwavetherapie
Momenteel is er nog geen optimale behandeling voor de ‘springersknie’. Rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, injecties en zelfs een operatie zijn niet altijd even succesvol. Shockwavetherapie (of schokgolftherapie) bleek bij andere peesaandoeningen van schouder, elleboog en voet een gunstig effect op de klachten kan hebben. Bij shockwavetherapie worden met een apparaat krachtige geluidsgolven afgegeven op de geblesseerde pees. Bijwerkingen komen zeer weinig voor, hoewel de behandeling soms met lichte pijn gepaard kan gaan. In het ‘springersknie’ onderzoek wordt nu nagegaan of shockwavetherapie ook een effectieve behandelmethode van de ‘springersknie’ is.
Deelnemers
Deelname aan het onderzoek staat open voor volleyballers en basketballers van 18 tot en met 35 jaar die minder dan een jaar last hebben van een ‘springersknie’ en ondanks hun blessure nog actief sporten. Deelnemers krijgen eerst een consult bij een sportarts op de polikliniek. Dan volgen drie behandelingen verspreid over een periode van drie weken. Daarna worden de deelnemers gedurende een half jaar tijdens de competitie gevolgd. Als tegenprestatie houden de deelnemers een logboek bij en nemen ze enkele keren deel aan testen en metingen. Gegadigden kunnen zich melden bij het AZM.
(Bron: azM)