‘EPD, Clip of Chip?’
ArrayTegenwoordig zijn er legio mogelijkheden om patienteninformatie op te slaan. Naast de ouderwetse hard copy dossiers zijn er nu ookdigitale patientendossiers . Sinds dit jaar is het UMC in Maastricht met de Cardiostick op de markt gekomen en zelfs de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam , beter bekend als de HEMA, heeft al een Medistick.
De Medistick en Cardiostick zijn USB-sticks met patientengegevens in meerdere talen. Nieuwe technologieen bieden nieuwe mogelijkheden, zo kan in de acute zorgverlening deze gezondheidsinformatie van levensbelang zijn voor een goede behandeling. Dankzij de USB-stick of het online dossier is informatie snel en betrouwbaar beschikbaar.
Welke acute hulpverlener ziet geen kansen in het opvragen van relevante medische informatie onder spoedeisende omstandigheden? Bij de behandeling kan dan rekening worden gehouden met de medische geschiedenis van de patient. Ook voor de niet acute patient heeft het voordelen: dossiers zijn minder vaak zoek omdat patienten ze zelf beheren en de kans op verwisselen van dossiers en daarmee patienten neemt af. Welke patient wil niet altijd zijn actuele medische gegevens beschikbaar hebben? Veel nieuwe technologieen, maar wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Het klinkt allemaal geweldig, maar er zijn nog genoeg hobbels op de digitale weg. Wat gebeurt er als iemand zijn of haar medische USB-stick verliest? De kans op verliezen lijkt erg groot als men bedenkt dat veel patienten de stick aan hun sleutelbos zullen dragen. Is er na verlies wel een back-up beschikbaar en wie beheert deze? Kunnen gegevens ook geblokkeerd worden? Verder is het natuurlijk de vraag wat derden kunnen met de medische informatie. Andere belangrijke aspecten, vooral ook ten aanzien van het EPD, liggen in de beveiliging van gegevens. Hoe kan geregeld worden dat alleen de mensen toegang krijgen die daarvoor geautoriseerd zijn.
Tenslotte is er een alternatief, waarbij het risico op verlies of het verwisselen van patienten of gegevens geminimaliseerd wordt: een implanteerbare chip. Technisch is dit al lang mogelijk, en we doen het al jaren bij honden en katten om de baasjes op te kunnen sporen. Patienten zijn daarmee hun eigen dossierhouder en bepalen ook zelf wie al of geen toegang hun gegevens heeft.
Om echt te weten hoe patientendossiers er in de toekomst uit gaan zien, moeten we bij de patient zelf zijn. De patient overweegt en maakt zijn eigen keuze. Moeten de zorgverleners en ontwikkelaars van nieuwe technologieen zich hier niet meer op richten?
Sivera Berben en Tom van de Belt
Dit bericht verscheen eerder op www.azo.nl/blog.htm