Buurten met achterstandstarief voor huisartsen geactualiseerd

Array

De lijst met buurten waar huisartsen en vanaf volgend jaar ook verloskundigen een mogen rekenen, is geactualiseerd. 215 buurten zijn aangemerkt als achterstandsbuurt, 154 daarvan zijn dezelfde als in 2003, 41 buurten vallen niet meer onder de criteria, 56 achterstandsbuurten zijn nieuw op de lijst. Voor een aantal huisartsen zal dit effect hebben op hun inkomsten.


Toeslag

Omdat patienten uit achterstandsbuurten meer tijd en inspanningen vergen van huisartsen, ontvangen huisartsen sinds 1996 een toeslag voor de patienten uit deze buurten. Daarnaast wordt per inwoner van een achterstandsbuurt een bedrag gestort in een achterstandsfonds om de huisartsenzorg in deze buurten te verbeteren. Voor een rechtvaardige verdeling van deze extra middelen, worden de achterstandsbuurten geïdentificeerd op grond van CBS-gegevens over het percentage niet-actieven, gemiddeld inkomen, het aantal adressen in de buurt en het percentage niet-westerse allochtonen. Vanaf volgend jaar ontvangen ook verloskundigenpraktijken een toeslag voor zorg aan clienten uit deze buurten.

Niet actief
In achterstandsbuurten wonen veel niet-actieven, bijvoorbeeld mensen met een werkeloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering, met een pensioen of ‘overig’ inkomen. Het gemiddeld inkomen in de achterstandsbuurten is laag, ze hebben een groot aantal adressen op een klein oppervlak en hoge percentages niet-westerse allochtonen.

Oud en nieuw
Met subsidie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en op verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging actualiseerde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) de lijst buurten met een hoge achterstandsindex. De lijst is in 1999 voor het eerst opgesteld. In 2003 is hij geactualiseerd en nu opnieuw. In totaal werden 215 buurten aangemerkt als achterstandsbuurt. 154 buurten (79%) staan zowel op de lijst van 2008 als op die van 2003, 56 buurten waren nieuw. 41 buurten vallen niet meer onder de criteria. 5 buurten stonden oorspronkelijk in 1999 op de lijst, in 2003 niet meer en nu opnieuw. Doordat binnen de vergoedingsregeling voor huisartsen een maximum is gesteld aan het totaal aantal inwoners uit achterstandsbuurten, zijn de verschuivingen vooral relatief en geeft dit onderzoek geen inzicht in de vraag hoe achterstandsgebieden zich hebben ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen