LHV is echter principieel tegen vermelding van ‘medische noodzaak’ op het recept

Array

Bij het voorschrijven van medicatie mag alleen afgeweken worden van de lijst van ‘voorkeurs’geneesmiddelen, als de medicijnen op deze lijst medisch niet verantwoord zijn voor de patient. En er andere geneesmiddelen noodzakelijk zijn. Hoe nu te handelen in dergelijke gevallen?
De LHV is echter principieel tegen vermelding van ‘medische noodzaak’ op het recept, omdat zij van mening is dat ieder recept medisch noodzakelijk is. Daarbij, schrijven huisartsen zoveel mogelijk op stofnaam voor en maken daarbij niet (bewust) de keus voor een bepaald label/merk. Indien een huisarts dit wel vermeldt dan is er per definitie sprake van medische noodzaak.

 

Hierbij moet echter nadrukkelijk worden opgemerkt dat veel HIS’sen worden gevuld met gegevens uit de apotheekinformatiesystemen. Hierdoor kan bij het voorschrijven van een geneesmiddel op stofnaam automatisch het gebruikelijke label van de apotheek worden gekoppeld. Deze voorkeursinstelling is in een aantal HIS’sen technisch eenvoudig te wijzigen door de knop generiek aan te vinken. Als deze knop is aangevinkt komt alleen de naam van het geneesmiddel op het recept en niet het label/merk. Indien u niet weet hoe u deze instellingen in uw HIS moet aanpassen, kunt u contact opnemen met uw HIS-leverancier.

De LHV wil huisartsen erop wijzen zoveel mogelijk op stofnaam te blijven voorschrijven en slechts bij uitzondering een merk/label aan het recept toe te voegen, of een specialité voor te schrijven. Natuurlijk alleen indien in het kader van de behandeling dit noodzakelijk wordt geacht. Een patient heeft alleen nog recht op vergoeding van een bepaald label/merk medicijn als dat door de zorgverzekeraar is aangewezen als een te vergoeden geneesmiddel. Dat is het gevolg van de invoering van het zogenaamde preferentiebeleid.

 

Op het moment dat er afgeweken wordt van het voorschrijven van het preferente merk/label, dan verzoeken de meeste zorgverzekeraars om de term ‘medische noodzaak’ op het recept te vermelden. Eenvoudig uitgedrukt: Staat het voorgeschreven geneesmiddel niet op de lijst van te vergoeden medicijnen, dan is het noodzakelijk dat er op het recept staat ‘medisch noodzakelijk’, indien de patient de medicijnen vergoed wil krijgen.

 


Recente artikelen