Opgewarmde spaghetti staat bol van anti-oxydanten

Array

Lycopeen in tomatensaus is beter beschikbaar na verhitting en toevoeging van olie
Door tomaten bij de verwerking tot saus te verhitten en extra olie toe te voegen verandert de structuur van het anti-oxidant lycopeen, zodat het makkelijker vervoerd kan worden in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Steven Schwartz, verbonden aan de Ohio State University. Aan lycopeen worden gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Het verkleint het risico op kanker en andere chronische ziekten.

Normaal kent het lycopeen molecuul een lineaire structuur. Deze structuur van het molecuul maakt het lastig om via de darmwand in het bloed te worden opgenomen. Het meeste lycopeen dat in het bloed wordt gevonden kent een meer gebogen molecuulstructuur. Verhitting met toevoeging van maïsolie zorgt er voor dat het aandeel lycopeenmoleculen in een gebogen structuur sterk toeneemt en dat er meer lycopeen in het bloed wordt opgenomen.

In een onderzoek waaraan 12 proefpersonen deelnamen werden twee soorten tomatensaus, die op verschillende manieren waren bereid, vergeleken. Het bleek dat de absorptie van lycopeen 55% hoger was na gebruik van saus die via een proces van verhitting en olietoevoeging was gemaakt.

Dit project van de EU moet meer kennis opleveren over de aanwezigheid en nuttige eigenschappen van lycopeen in tomaten. Het vijfjarig onderzoek, waarmee een bedrag van ruim 5 miljoen euro is gemoeid, dient om meer te weten te komen over de antioxydant lycopeen en het gunstige effect daarvan voor het menselijk lichaam. Eerdere studies toonden aan dat deze stof de kans vermindert op hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten.

De uitkomsten zijn bedoeld om consumenten bewuster te maken van de gezondheid van tomatenproducten. Het lijkt er op dat verwerking van tomaten gunstig is, omdat onderzoeken er op wijzen dat lycopeen beter vrijkomt bij het kapotmaken van de celstructuur. Naast gezonde eigenschappen geeft lycopeen een rode kleur aan de tomaten.

Lycopeen is een krachtige anti-oxidant. Eerder werd al bewezen dat het kanker kan voorkomen en het gaat ook hartziekten en diabetes tegen. Voorgaande studies toonden aan dat het verwerken van rauwe tomaten in puree of saus het effect van lycopeen versterkt. Nu hebben onderzoekers een manier ontdekt dit de voordelen nog te versterken, met een techniek die al door heel wat gezinnen gebruikt wordt wanneer ze spaghetti bolognese maken en dit de volgende dag weer opwarmen.

Bij rauwe tomaten heeft lycopeen een rechte vorm. Lycopeenmoleculen die in het bloed zitten, hebben meestal een gebogen vorm. Onderzoekers geloven dat deze structuur meer kans heeft om in het bloed terecht te komen. Professor Steven Schwartz: “We hebben ontdekt dat we de vorm van lycopeen kunnen veranderen door verwerkte tomaten op te warmen en extra olie toe te voegen.”

Zelf maken
De onderzoekers gebruikten twee soorten saus voor het onderzoek, de ene bevatte de gebogen variant van lycopeen, in de andere zat voornamelijk de rechte vorm. Ze warmden de sauzen verschillende keren op en voegden maïsolie toe. Vervolgens aten vrijwilligers van beide. Na elke maaltijd werden bloedstalen genomen en geanalyseerd. Bij de saus met de gebogen variant vonden de onderzoekers 55 procent meer lycopeen in het bloed. Schwartz zegt dat het mogelijk is om zelf deze gezonde variant van spaghetti bolognese klaar te maken.

Bron: Ohio State University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen