Waarom alleen nog maar amandelen voor Karadzic?
ArrayDe van oorlogsmidaden verdachte Radovan Karadzic eet alleen nog maar amandelen. Hij drinkt enkel water, vitaminen- en mineralendrankjes. Dat heeft de adjunct-hoofdredacteur van de Belgradose krant Blic donderdag gezegd tegen het ANP.
Volgens Ivanovic is de gezondheid van Karadzic goed. ,,Hij heeft problemen met lopen, maar waar dat door komt is nog niet bekend'', aldus de adjunct. Verder vertelde Karadzic dat hij geen medische hulp nodig heeft omdat hij metalen kruisjes bij hem draagt die hem zullen genezen.
Heeft Karadzic redenen om alleen amandelen te eten, maar waarom is dat. Zijn amandelen nu slecht vanwege blauwzuur of juist geneeskrachtig? In zoete amandelen is het gehalte aan cyanogenen een stuk lager dan in bittere amandelen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt voor de consumptie van bittere amandelen en abrikozenpitten. Deze in zakjes verkochte pitten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze mogelijk de giftige stof cyanide (blauwzuur) bevatten. Consumptie van 30 gramkan zorgen dat het metabolisme in enkele minuten stopt. Blauwzuur blokkeert de ademhalingsketen in de cel. Het effect treedt dus bij grote doses zo snel op dat mensen vaak nauwelijks de kans hebben om symptomen te ontwikkelen, maar zwaktegevoel, misselijkheid en braken komen bij iets langzamer optredende vergiftigingen wel voor. De waarschuwing geldt niet voor de overal verkrijgbare zoete amandelen. bittere amandelen of abrikozenpitten kan volgens het bureau Risicobeoordeling van de VWA al dodelijk zijn. Voor kinderen ligt die grens nog lager. De VWA kan verkoop van de producten niet verbieden. Bakkerijen gebruiken de producten namelijk voor het maken van marsepein, waarbij het gif overigens verdwijnt door verhitting. Het Voedingscentrum raadt aan de bittere amandelen en abrikozenpitten niet te eten.
Is het een truc van Karadzic of kent hij andere krachten van de amandel en is hij nog steeds de natuurgenezer? Amandelen zijn vooral ook gezond. Ze hebben een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Enerzijds zijn de noten eiwitrijk, met een redelijk wijd spectrum aan aminozuren; rijk aan essentiële vetzuren, rijk aan calcium, magnesium, zink en andere mineralen, met een hoog vitamine B-gehalte, uniek in zijn vitamine E-voorziening; anderzijds is de verteerbaarheid van de opneembaarheid van deze noten bijzonder gunstig.
Amandelen zijn bijzonder geneeskrachtig en heel geschikt voor mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Verder kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten en hoogwaardige proteïne, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde.
Daarom zijn amandelen niet 'zomaar een tussendoortje ', maar moeten we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren met andere ingrediënten.
Door het hoge gehalte aan magnesium zijn ze zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben. Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen.
Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten.
Het gevaar van een blauwzuurvergiftiging zit vooral in bittere amandelen, geen gebruikelijke levensmiddelen. Ze worden gebruikt in een vorm van alternatieve geneeskunde, bijvoorbeeld als onderdeel van een kankertherapie. Beide producten zijn in Nederland inmiddels in consumentenverpakkingen in de handel gesignaleerd, zij het op kleine schaal en niet in de supermarkt. Ook op internet zijn ze te krijgen. Onderzocht wordt nu of de verplichte waarschuwingen op de verpakkingen zijn aangebracht.
Cyanide
Er zijn verschillende gevolgen van het eten van bittere amandelen en abrikozenpitten bekend. Voorbeelden zijn hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid. De patiënt kan zelfs in coma raken en overlijden. De ernst van de verschijnselen hangt af van de hoeveelheid cyanide die iemand binnenkrijgt. 30 gram bittere amandelen of abrikozenpitten kan al een dodelijke hoeveelheid cyanide bevatten. Er is vooraf niet te voorspellen hoeveel van de giftige stof cyanide de bittere amandelen en abrikozenpitten precies bevatten. Het is daarom zaak ze niet te eten.
Bereiding heeft invloed
- De vorming van cyanide is te voorkomen door een juiste bereidingswijze en gebruik:
- Door cassave te schillen en in kleine stukjes of geraspt te verhitten, vermindert het gehalte cyanogenen in het voedsel het meest.
- In vlierbessen is het gehalte cyanogenen afhankelijk van de soort. Bessen van wilde struiken bevatten doorgaans meer cyanogenen dan die van tamme soorten. Door vlierbessen goed te koken, worden de cyanogenen in de bessen onschadelijk.
- Naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen, is de hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam groter. Een matig en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft in ieder geval geen problemen.
- Verder is door gebruik van veredelde soorten, zoals zoete amandelen, het gehalte cyanogenen inmiddels zo laag dat het geen gezondheidsrisico’s geeft. Ook het verwerken van amandelen in marsepein verlaagt het gehalte cyanogenen aanzienlijk.
In Nederland en andere westerse landen komt vergiftiging door cyanide zeer zelden voor. In Afrika veroorzaakt langdurig gebruik van voedingsmiddelen met cyanogenen soms aandoeningen als krop en kreupelheid. Het cyanide uit cassave bindt namelijk jodium. Een hoge consumptie van cassave in combinatie met een te lage jodiuminname kan daardoor tot krop leiden. In Nederland en andere Westerse landen komt vergiftiging door cyanide zeer zelden voor. In Afrika veroorzaakt langdurig gebruik van voedingsmiddelen met cyanogenen tot gebreksziektes door jodiumdeficiëntie (= jodium tekort). Een voorbeeld van jodiumdeficiëntie is krop (= een vergrote schildklier). Cyanide bindt aan jodium, wat nodig is om schildklierhormonen te maken. Veel cyanide leidt er dus toe dat er weinig jodium overblijft om schildklierhormonen aan te maken. Een hoge consumptie van bijvoorbeeld cassave in combinatie met een te lage jodiuminname kan daardoor tot krop leiden.
Enkele adviezen om het gehalte aan cyanide in voedingsmiddelen te verlagen:
- In zoete amandelen is het gehalte aan cyanogenen een stuk lager dan in bittere amandelen. Ook het verwerken van amandelen in marsepein verlaagt het gehalte cyanogenen aanzienlijk.
- Door cassave te schillen en in kleine stukjes of geraspt te verhitten, vermindert het gehalte cyanogenen in het voedsel het meest.
- In vlierbessen is het gehalte cyanogenen afhankelijk van de soort. Bessen van wilde struiken bevatten doorgaans meer cyanogenen dan die van tamme soorten. Door vlierbessen goed te koken, worden de cyanogenen in de bessen onschadelijk.
- Naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen, is de hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam groter. Een matig en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft in ieder geval geen problemen