Gebruikers vragen steeds meer hulp aan Druglijn

Array

Gebruikers van drank, drugs en pillen zijn voor het eerst in tien jaar de grootste doelgroep van de DrugLijn. Met een aandeel van 28 procent maken ze meer gebruik van de diensten van de DrugLijn dan de ouders (26 procent). Dat blijkt vandaag uit de jaarcijfers van 2007 van de DrugLijn. "Die evolutie is te danken aan het online-aanbod", meldt de DrugLijn. Het aantal telefoongesprekken en beantwoorde e-mails bedroeg vorig jaar 6.385. Dat is vergelijkbaar met het jaar voordien.

Digitale hulp
Een op de drie vragen aan de DrugLijn werd op een digitale manier gesteld. "De DrugLijn is vandaag dus veel meer dan louter een telefoonlijn. Toch betekent dat niet dat bellen verleden tijd is", aldus de organisatie. Het aantal bellers daalde een aantal jaar op rij, maar bleef vorig jaar stabiel.

Ouders bellen
Volgens de DrugLijn bereiken de e-maildienst en telefoonlijn elk hun eigen doelgroepen met hun eigen soort vragen. "Er is geen sprake van dat de onlinecommunicatie de telefoonlijn in de hoek zou drummen. Ze zijn eerder complementair en hebben elk hun meerwaarde", zegt Tom Evenepoel, coördinator van de DrugLijn. Een telefoongesprek is volgens de organisatie veel directer en biedt ook meer kans om in te gaan op de problematiek. "Waarschijnlijk maken daarom veel ouders er gebruik van: zij vertegenwoordigen 32 pct van alle bellers en sturen in 8 pct van de gevallen een e-mail".

Jongeren mailen
Communicatie via e-mail spreekt een jonger publiek aan. "Toch is niet alleen de vertrouwdheid met onlinecommunicatie bepalend, ook de aard van het medium speelt een rol. Mailen is indirecter dan bellen, maar tegelijk een stuk laagdrempeliger en altijd beschikbaar. We merken vaker dat mailers zelf willen bepalen hoe ver ze gaan in hun vragen", beweert Evenepoel.

Vragen over wetgeving
De vragen over drank, drugs, pillen en gokken hadden vorig jaar vooral te maken met de algemene effecten en risico's (46 pct van de gevallen), de opspoorbaarheid van drugs in bloed en urine (20 pct) en de signalen die op gebruik kunnen wijzen (17 pct). Ook het aantal vragen over wetgeving blijft met 15 pct hoog. In meer dan 80 pct van alle telefoongesprekken en e-mails kwamen een of meerdere drugs ter sprake. In de eerste plaats ging het om cannabis. Het aantal vragen over drugs nam in 2007 met 4 pct toe tot 38 pct.

"Waarschijnlijk door de media-aandacht voor de schadelijkheid van cannabis in 2007", aldus de organisatie. Met 23 pct was alcohol de tweede meest besproken drug. Het aantal vragen over cocaïne (17 pct) en speed (11 pct) bleef onveranderd in vergelijking met 2006.

Recente artikelen