Diaconessenhuis Meppel: Voor kleinere ziekenhuizen met een breed aanbod is WEL plaats

Array

Belangrijke rol voor streekziekenhuizen in de regio 

Het Diaconessenhuis Meppel is het niet eens met de uitspraken van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Deze concludeerde in haar rapport dat er voor kleinere ziekenhuizen met een breed aanbod geen plaats meer is.

Volgens Titus Vissers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgcombinatie Noorderboog, waar Diaconessenhuis Meppel onderdeel van uitmaakt, is er voor het streekziekenhuis een belangrijke rol weggelegd, mits daarbij goed wordt samengewerkt met andere zorgaanbieders. “Het gaat erom dat het streekziekenhuis kwalitatief goede basiszorg levert, maar ook de eigen beperkingen kent en doorverwijst wanneer dat noodzakelijk is. Zeker in dun bevolkte gemeenschappen kan een toegankelijk streekziekenhuis van levensbelang zijn.”

Goede contacten en borging in samenwerkingsverbanden zijn van groot belang, volgens Vissers. “Wij hebben een uitstekende diagnostiek, en als wij moeten doorverwijzen, dan hebben we goede contacten met de Isala Klinieken en het UMCG, om ervoor te zorgen dat patiënten snel verder worden geholpen. De patiënt hoeft dus niet in eerste instantie naar een groot ziekenhuis in een andere regio, maar als het nodig is, kan hij snel doorstromen. Ook met ziekenhuizen in onze directe omgeving werken we zoveel mogelijk samen, en doen we zelfs gezamenlijk investeringen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nucleaire geneeskunde.”

Niet alleen in de ziekenhuiszorg ziet Titus Vissers mogelijkheden. “Zorgcombinatie Noorderboog bestaat, naast een ziekenhuis, ook uit verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg in de regio. Dit biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van ketenzorg, waarbij we ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen laten wonen, maar daarbij wel de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben. Anderzijds kunnen patiënten uit het ziekenhuis, die na een operatie of ongeluk moeten revalideren, heel goed terecht in een van de verpleeghuizen.”

Recente artikelen