Lancering van Medistick Cardio
ArrayDraagbaar Electronisch Patiënten Dossier voor zwakkere groepen in de samenleving.
Als hartpatiënt altijd je eigen meest actuele medische gegevens zelf op zak? Het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan vandaag al. Namelijk met de Medstick Cardio ('Cardiostick'), een creditcard met USB-stick functionaliteit, die medisch personeel in binnen- en buitenland onmiddellijk kan aflezen. De 'Cardiostick' is speciaal voor hartpatiënten ontwikkeld door twee artsen van het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ samen met het bedrijf Cinsol bv te Nijmegen.
Leontien van Moorsel reikt woensdag 14 mei samen met bestuursvoorzitter van het MUMC+, Guy Peeters, de eerste exemplaren van deze zogeheten 'Cardiostick' uit aan onlangs geopereerde patiënten van het Hart en Vaat Centrum.
"Het mes, of de stick in dit geval, snijdt aan twee kanten", leggen de initiatiefnemers, de Maastrichtse artsen Nathalie van Breugel en Cecile Soemers uit. "Naast persoons- en verzekeringsgegevens heeft de patiënt met de 'Cardiostick' ook zijn patiëntendossier altijd bij zich. Dat is met name relevant voor hartpatiënten. Omdat de dokter dan waar ook ter wereld meteen op basis van de meest actuele patiëntengegevens actie kan ondernemen, levert dat ook een beduidende besparing in de kosten op."
Van Breugel en Soemers: "Met de 'Cardiostick' is een hartpatiënt niet meer afhankelijk van een specifieke hulpverlener of ziekenhuis, maar kan hij of zij zich vrij verplaatsen en overal 'zorg op maat' ontvangen".
De eerste 250 patiënten die in het Maastricht UMC+ de komende periode een hartoperatie ondergaan, krijgen bij ontslag uit het ziekenhuis, gratis een 'Cardiostick' met daarop hun cardiovasculaire dossier mee naar huis.
Nooddossier
Elk behandelende arts of apotheker van een patiënt kan op eenvoudige wijze informatie op de stick aanvullen en invoeren via een password.
Het belangrijkste onderdeel van de 'Cardiostick' vormt het cardiovasculaire nooddossier, dat automatisch als eerste verschijnt bij het inpluggen van de 'Cardiostick' op een computer met een USB-poort, waar ook ter wereld. Bovendien zijn de gegevens beschikbaar in vier te selecteren talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans).
Behalve de noodpagina bevat de 'Cardiostick' ook algemene gezondheidspagina's die toegankelijk zijn via een password ( bijvoorbeeld informatie van huisarts, apotheek en tandarts en over allergieën, diëten, vaccinaties en dergelijke ).
Nederland telt momenteel ruim 16 miljoen inwoners, waaronder bijna 900.000 cardiovasculaire patiënten. Door de toenemende vergrijzing van de bevolking zal dit aantal in 2020 tot rond de 1,3 miljoen hart- en vaatpatiënten zijn opgelopen.
Naar aanleiding van dit artikel over de medistick kregen we een reactie van een Nederlandse leveranciers van een product dat zelfs compatible is met alle Nederlandse HIS-sen. En dus schreven we in juni 2006 een stukje over de Medstick. Want de Medstick bleek al lange tijd een geregistreerd maar voor ons een onbekend produkt. En dat bleef het lange tijd tot afgelopen week weer nieuws kwam van Serge Willems uit Nijmegen. Serge verkocht 3500 Medsticks Maar kwam ook tot de conclusie dat, als je gezond bent, je niet zo gauw een Medstick met je patiëntendossier meeneemt. Het was ook moeilijk om als eenmanszaak met een nieuw product een conservatieve wereld als de gezondheidszorg binnen te komen.
Jaren is hij bezig geweest met zijn vinding: de Medstick, een draagbaar elektronisch medisch dossier. Voor Serge Willems uit Nijmegen komt nu de grote doorbraak met de Medstick Cardio. Speciaal voor hartpatiënten.
De Medstick is een reeds bestaand draagbaar elektronisch patiënten dossier waarop de afgelopen maanden een cardiomodule is ontwikkeld. Deze cardiomodule is onmisbaar voor hartpatiënten maar essentieel voor groepen die zowel hartpatiënt zijn en maatschappelijk kwetsbaar zoals ouderen, lager opgeleiden en allochtonen. Het project moet van deze Medstick Cardio, in samenwerking met een groot academisch ziekenhuis een medium maken wat landelijke dekking geeft zodat de patiënt zich weer vrij kan bewegen. Overal uit te lezen
Door speciale technieken kan Medstick door iedereen uitgelezen worden die de beschikking heeft over een computer. Het uitlezen kan overal ter wereld doordat de software te vertalen is in vier veel gesproken talen: Nederlands, Engels, Frans, en Duits.
De Medstick start automatisch op met een noodscherm waarop alle relevante gegevens zichtbaar worden. Zo heeft de patiënt belangrijke elementen van zijn medisch dossier altijd zelf bij de hand. Vooral in noodsituaties of in het buitenland, kan dit van belang zijn.
Het biedt hartpatiënten meer zelfstandigheid. Ze kunnen makkelijker in een ander ziekenhuis terecht. Vooral zwaardere hartpatiënten zijn terughoudend om in een andere provincie op vakantie te gaan. Met de stick hebben ze alle medische gegevens bij zich. Eind vorig jaar heeft het ziekenhuis in Maastricht contact gezocht. Het hart- en vaatcentrum had belangstelling. Samen met twee artsen is de Medstick Cardio ontwikkeld. Woensdag wordt hij gepresenteerd tijdens een congres in Maastricht." Wat verwacht je er van? " Er zijn een miljoen hartpatiënten. Daar keek ik ook van op. Volgende week ga ik ook praten met de Nederlandse Hartstichting. Ze hoeven de Medstick Cardio niet te promoten, maar het zou fijn zijn als ze het concept ondersteunen.
Het ontwikkelen van een landelijk inzetbaar draagbaar elektronisch patiëntendossier voor specifieke kwetsbare doelgroepen.
De Medstick is autonoom werkend en heeft geen extra software nodig om te kunnen functioneren. Het hele medische dossier van een persoon kan erop gezet worden en staat in een wachtwoord beveiligde en versleutelde database. Zodoende zijn alleen de noodgegevens voor onbevoegden zichtbaar, voor de rest van het dossier is een wachtwoord nodig. Op dit moment is het al mogelijk om de gegevens van de huisarts automatisch over te laten zetten op de Medstick, de patiënt draagt dus zijn extract uit het Huisarts Informatie Systeem (HIS) bij zich.
Ook is het al mogelijk om de gegevens van de apotheek automatisch over te laten zetten op de Medstick. De gebruiker kan aan die gegevens niets veranderen om acceptatie van de inhoud van die gegevens optimaal te laten zijn. Zodoende heeft de drager van de Medstick altijd het huisarts dossier én het apothekerdossier bij zich. De patiënt kan naast die gegevens zelf ook gegevens bijhouden zoals gewicht, diabetesgegevens, bloeddruk, inentingen, medicatie therapietrouw en vele andere velden. De software zelf is te vertalen in 4 talen, Nederlands, Engels, Frans en Duits. Omdat er geen 100% vrije tekstvertalers zijn hebben wij besloten de vrije data niet te vertalen. Wel zitten er van die vier talen zogenaamde ICPC-tabellen in de software (ICPC staat voor International Coding of Primary Care). Hiermee kunnen dié gezondheidsklachten die die code hebben, wél vertaald worden omdat dat dus middels coderingstabellen gaat.
De cardiomodule is ontwikkeld in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) welke deze Medstick-Cardio inmiddels ook al besteld heeft. Het Maasland ziekenhuis te sittard heeft al aangegeven de Medstick als uitwisselings medium, ondersteunend aan de reeds bestaand communicatie te willen gaan gebruiken. Veel patiënten uit het Maasland ziekenhuis worden opgenomen in dat ziekenhuis, de operatie wordt dan uitgevoerd in het AZM en de patiënten gaan dan terug naar Sittard om daar te herstellen.
De cardiomodule bestaat onder andere uit pacemaker registratie (belangrijk omdat de wereldleider van pacemakers, Medtronics, heeft aangegeven te gaan stoppen met de wereldwijde registratie van pacemakers en de daarbijbehorende instellingen), ICD-registratie, kleppenregistratie, operatieverslagen, Holterregistraties (ECG's), Dagboeken die de patiënt zelf kan bijhouden over ritmestoornissen, hartfalen en hypertensie, behandeling bij ritmestoornissen, cardiospecifieke medicatie en trombose inregeling. Die gegevens zijn ook zichtbaar en beschikbaar in het noodoverzicht zodat ook als de patiënt buiten bewustzijn is deze mogelijk levensreddend informatie direct bij de patiënt beschikbaar is. Veel ambulances zijn al uitgerust met laptops en mocht dat niet het geval zijn dan kan in ieder geval in het ziekenhuis waar de patiënt naartoe gebracht wordt, die informatie wel uitgelezen worden.
Het gebrek aan begrip van eigen ziekte speelt ook een grote rol bij de autochtone oudere patiënt, welke vaak niet weet welke medicatie hij/zij inneemt en waarvoor. Met de Cardiostick zou een deel van deze problemen, die bij ouderen en/of allochtonen in de behandeling een grote rol blijken te spelen, opgelost worden. Dit zal vooral in noodsituaties, waarin tijd, kennis en duidelijkheid een cruciale rol spelen voor de ‘outcome’ van de patiënt, belangrijk zijn. Ten tweede is de Cardiostick een grensoverschrijdend hulpmiddel. Zowel in Nederland als daarbuiten toepasbaar. Niet langer zullen patiënten uit angst voor complicaties van medische aandoeningen, niet meer van huis gaan. Uit onderzoek, maar ook uit onze praktijk blijkt, dat patiënten bang zijn dat hen buitenshuis of in een vreemd land iets overkomt en dat de arts niet op de hoogte is van relevante aandoeningen en medicatiegebruik. Vele malen kregen wij van onze patiënten bij hun ontslaggesprek, de vraag of men naar het buitenland mocht en of er een medische verklaring in het Engels gemaakt kon worden. Middels de Cardiostick krijgt de patiënt een stukje eigen autonomie. Daarnaast speelt bij patiënten met een pacemaker , ICD en/of mechanische kunstklep registratie en instellingen nog een rol. Bij pacemakers en ICD’s is het van belang voor de zorgverlener om de instellingen en indicatie van het desbetreffende apparaat te kennen (met name in noodsituaties dient dit meteen voorhanden te zijn). Wat betreft kunstkleppen is het belangrijk welk merk en serienummer geïmplanteerd is. Tot voor kort werden er geplastificeerde kaartjes vanuit de industrie verzonden naar de patiënt met daarop de betreffende gegevensbank van de kunstklep. Echter sinds kort geeft de industrie deze niet meer uit en moet de patiënt zelf voor een soort van identificatiekaartje in de portemonnee zorgen. Dit is dan ook de reden dat we de kleppenregistratie in de Cardiostick zullen opnemen.
Tenslotte kan de Cardiostick een bijdrage leveren aan de reductie van de zorglast. Meer dan de helft van deze kosten worden uitgegeven aan ziekenhuishulp. Met behulp van de Cardiostick is de patiënt vrij om zich, met zijn medische gegevens op zak, te verplaatsen tussen verschillende zorgaanbieders. Medische onderzoeken hoeven niet herhaaldelijk te worden uitgevoerd (deze heeft de patiënt immers zelf bij zich). De realiteit leert ons immers dat bij een second opinion of een doorverwijzing vanuit een ander ziekenhuis, de diagnostiek vaak opnieuw plaatsvindt, aangezien de testresultaten of afbeeldingen niet direct voorhanden zijn.
Omdat de cardiomodule is ontwikkeld in samenwerking met één ziekenhuis verwachten wij dat de acceptatie bij andere ziekenhuizen wel eenvoudiger wordt maar wij verwachten ook dat elk ziekenhuis weer zijn eigen invloed en aanpassingen wil. Voor die aanpassingen en koppelingen met de ziekenhuisinformatiesystemen (die voor elk van de 100 ziekenhuizen in Nederland anders is) is financiële ondersteuning nodig. Daarnaast zijn hartpatiënten vaak ook longpatiënten, diabetici, dialysepatiënt etc. Om de hele groep hartpatiënten af te dekken is dus een groter gebied aan specifieke ziektedetails nodig.
De Medstick Cardio kost 49,50 euro. Er is ook een Medstick met een module voor diabetespatiënten. En dan is er nog een Medstick basis van 29,50 euro en een Medstick Plus van 34,50 euro. Voor bestellingen kunt u terecht bij www.cinsol.nl of via telefoonnummer 024-6634805.
4 thoughts on "Lancering van Medistick Cardio"
Comments are closed.
[…] zijn er nu ookdigitale patiëntendossiers . Sinds dit jaar is het UMC in Maastricht met de Cardiostick op de markt gekomen en zelfs de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam , beter bekend […]
[…] Transparantie Zorg and Zorg 2.0. Het UMC St Radboud begint een proef met de Cardiostick. Op deze USB-stick in de vorm van een creditcard kunnen de medische gegevens van een hartpatiënt […]
Hallo daar, ik heb de info over de cardiostick gelezen , zoals ik begrijp, als diabetes en hartpatient, ben ik verplicht 2 sticks aan te schaffen, want het kan niet op 1 stick, beetje vreemd, als het de opslagcapaciteit is, er zijn ook 2gb kaartjes in omloop.vrgr scholtenÂ
@ Scholten
Ik zal kijken of wij in contact kunnen brengen met de producent/distributeur in Nederland. Ik verwacht dat u niet de enige bent die tegen tegen dit probleem aanloopt.
Met vriendelijke groet,
Redactie Medicalfacts