Eurocommissaris roes breidt onderzoek naar de farmaceutische industrie uit

Array

Eurocommissaris Neelie Kroes breidt haar onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van de farmaceutische industrie uit naar Nederland. Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft startte een onderzoek naar concurrentie in de farmaceutische sector. De Europese Commissie zal bij een aantal farmaceutische bedrijven inspecties uitvoeren. Kroes zei dat er aanwijzingen zijn dat farmaceutische bedrijven concurrenten beletten goedkopere medicijnen op de markt te brengen. Ook vindt ze dat de fabrikanten van innovatieve middelen onvoldoende nieuwe medicijnen op de markt brengen. De eurocommissaris liet opsporingsambtenaren bij enkele grote farmaceutische bedrijven, zoals Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-Aventis en GlaxoSmithKline, documenten in beslag nemen.

Ze wil opheldering over de discussies die er in Nederland lopen over het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars voor goedkopere geneesmiddelen.

Farmaceutische fabrikanten willen van dit voorkeursbeleid af omdat het hun geld kost. Zorgverzekeraars willen het beleid juist uitbreiden, omdat dit tot lagere prijzen leidt en volgens hen kosten bespaart. De geneesmiddelenfabrikanten voeren een heftige lobby om het voorkeursbeleid van tafel te krijgen. Zorgverzekeraars hanteren sinds enkele jaren een preferentiebeleid voor geneesmiddelen waarvan goedkope, effectieve en veilige versies beschikbaar zijn. Zij willen alleen nog die middelen vergoeden. Aanvankelijk ging het uitsluitend om cholesterolverlagers en maagzuurremmers, maar inmiddels hebben individuele verzekeraars lijsten klaarliggen van veel meer middelen die onder het voorkeursbeleid zullen vallen.

De bezuinigingsoperatie dreigt grote financiële gevolgen te hebben voor fabrikanten die dure patentgeneesmiddelen op de markt brengen. Maar ook de fabrikanten van goedkopere middelen willen van het beleid af, omdat dit leidt tot uitsluiting van dure versies van generieke middelen. Het voorkeursbeleid zou volgens hen de gezondheidszorg geen groot voordeel opleveren.

Kroes heeft een lijst met zes vragen gestuurd aan alle partijen die betrokken zijn bij een akkoord dat minister Klink (volksgezondheid) onlangs met de sector sloot over het terugdringen van kortingen en bonussen van apothekers. De lijst is in het bezit van Trouw. Het preferentiebeleid was onderdeel van dat akkoord.

De vragenlijst van het directoraat-generaal concurrentie is toegestuurd aan minister Klink, de apothekerskoepel KNMP, Zorgverzekeraars Nederland en aan de koepels van fabrikanten (Bogin en Nefarma). De partijen is gevraagd ook ’alle bestaande interne economische en juridische’ documenten in Brussel in te leveren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen