Vergelijkbaarheid leverziekten bij hond en mens maakt nieuwe therapieën mogelijk

Array

Leverziekten komen bij honden frequent voor. Van alle zieke honden die naar de faculteit Diergeneeskunde doorverwezen worden, heeft 1-2% een leveraandoening. Net als bij mensen zijn deze leverziekten in de meeste gevallen chronisch en worden ze veroorzaakt door een aanhoudende ontsteking als gevolg van verschillende ziekteverwekkers en/of gifstoffen. Doordat het verloop en de moleculaire achtergrond van leverziekten bij de hond sterk overeenkomen met leverziekten bij de mens, kunnen nieuwe therapieën bij de hond (zoals de behandeling van zieke levers met groeifactoren) vertaald worden naar vergelijkbare ziekten bij de mens. Dergelijke vergelijkbare studies – translationeel onderzoek genoemd – kunnen dus voor een versnelde toepassing van basale wetenschap in de klinische praktijk zorgen.

In het proefschrift van Brigitte Arends worden leverziekten bij de hond onderzocht en vergeleken met leverziekten bij de mens. Op basis van deze resultaten is het gebruik van leverspecifieke groeifactoren voorgesteld. Deze groeifactoren kunnen functionele levercellen of leverstamcellen stimuleren zich om te delen, om zo de beschadigde levercellen te vervangen in zieke levers.

  15-05-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Brigitte Arends, Diergeneeskunde Proefschrift: New therapeutic strategies for canine liver disease; Growth factors and liver progenitor cells. Promotor 1: Prof.dr. J. Rothuizen Copromotor 1: Dr. L. C. Penning Copromotor 2: Dr. T.S.G.A.M. van den Ingh

Recente artikelen