De moeder het kind van de rekening

Array

Dagelijks worden in verloskamers wereldwijd de mensenrechten geschonden. Het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens de zwangerschap, bevalling of in het kraambed verschilt extreem tussen landen met hoge en lage inkomens. Prof.dr. Jos van Roosmalen ziet het als de plicht van de sterk bevoordeelde landen deze moedersterfte aan de orde te stellen en ons in te spannen de situatie te verbeteren. Van Roosmalen is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Internationale en nationale aspecten van Safe Motherhood' aan VU medisch centrum en spreekt op vrijdag 25 april zijn rede uit.

Moedersterfte kan alleen worden teruggedrongen wanneer prioriteit wordt gegeven aan het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van (verloskundige) gezondheidszorgsystemen. Van Roosmalen pleit voor de introductie van de 'audit' als instrument ter verbetering. Met deze vorm van onderzoek wordt inzicht verkregen in de verschillende factoren die bijdragen aan het optreden van complicaties. Dit met als uiteindelijk doel tijdige herkenning van problemen en onmiddellijke doorverwijzing naar een goed functionerend gezondheidscentrum. Hiervoor is een naar buiten gerichte blik op de samenleving als geheel nodig (ectoscopisch) van zowel politici als artsen en verloskundigen.

Jaarlijks overlijden naar schatting 535.000 vrouwen aan complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of in het kraambed. In hogere inkomenslanden sterven 9 vrouwen per 100.000 levendgeborenen tegenover 450 elders op de wereld. In het gebied beneden de Sahara in Afrika ligt de moedersterfte zelfs op 905 per 100.000 levendgeborenen. Er is geen andere gezondheidsindicator waarbij deze verschillen zo groot zijn. De Verenigde Naties heeft het reduceren van moedersterfte benoemd tot één van de acht Milleniumontwikkelingsdoelstellingen. Tot nu toe blijkt echter nog weinig winst te zijn geboekt. Verloskunde in de Westerse wereld draait toch vaak meer om het kind dan de moeder.

Bron: VUMC 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen